Svijet

Otkriće australskih naučnika izazvalo uzbunu: "Usnuli div" s Antarktika prijeti cijelom svijetu

Grupa australskih naučnika objavila je u srijedu u časopisu Nature novi članak u kojem stoji da bi nivo mora do 2500. godine mogla porasti za pet metara ako države svijeta ne ispune ciljeve iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, prenosi The Daily Beast.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Do porasta nivoa mora došlo bi zbog topljenja istočne antarktičke ledene ploče, jedne od dvije goleme ledene ploče koju su naučnici zbog spomenutog haosa koji može prouzročiti prozvali “usnulim divom”.

Istočna antarktička ledena ploča 10 je puta veća od Zapadne i sadržava toliko leda da bi nivo mora porastao za 52 metra kada bi se cijela otopila – rekla je Nerilie Abram, geologinja na Australskom nacionalnom univerzitetu te koautorica članka u Natureu.

Ako globalne temperature zahvaljujući visokim emisijama stakleničkih plinova nakon 2100. godine porastu više od dva stepena Celzija, tada bi Istočna Antarktika do 2300. mogla nivo mora podići za jedan do tri metra, a dva do pet metara do 2500. godine – pojasnila je Abram.

Ako se ispune ciljevi iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, odnosno ako srednja globalna temperatura ne poraste za dva stepena Celzija iznad one iz predindustrijskih vremena, tada će “usnuli div” razinu mora do 2500. godine podići za manje od 50 centimetara. Prije smo mislili da će istočna Antarktika manje reagovati na klimatske promjene, za razliku od zapadne Antarktike ili Grenlanda, međutim uočili smo da su neki dijelovi istočne Antarktike već izgubili dio svoje ledene mase. To znači da budućnost najveće svjetske ledene ploče leži u našim rukama – zaključila je Abram.

Prihvati notifikacije