Politika

Osmanović u sportskom maniru: Želimo premijersko mjesto, SDA je kao Barca ili Real

Adil Osmanović, potpredsjednika Stranke demokratske akcije, kazao je za N1 kako je njegova stranka "nezabilazan faktor" u formiranju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegvoine baš kao što su to SDP i HDZ BiH.

FOTO: SDA
FOTO: SDA

Da nije tako, dodao je Osmanović, ne bi “dolazili kod (potpredsjednika FBiH Refika) Lende po potpis”. Poručio je kako federalni premijer treba biti iz SDA, ali nije želio reći ko bi mogao biti prijedlog ove stranke.

Da li ćete blokirati Federaciju?

SDA se striktno drži Ustava i zakona. Lendo (potpredsjednik FBiH) ne postavlja nikakve ultimatume. U Ustavu je jasno rečeno da ono troje koje izabere Predstavnički dom FBiH između sebe biraju predsjednika i potpredsjednike. Ukoliko njih troje ne postignu dogovor onda se izjašnjava Predstavnički dom. Prije svega nije dobro da dvoje sjede i dogovaraju se bez trećeg. Lendo je poslao zvaničan pisani dopis da se sastanak treba održati u petak, Bradara i Stojanović su trebali prihvatiti da se razgovara. Ovaj današnji potez pokazuje nervozu “Trojke” i HDZ-a. Vi kad ste većina vama ne treba opozicija, za koju kažu da je SDA. Očigledno je da SDA nije opozicija.

Zašto niko ne želi sa SDA?

To nešto govori o političkoj kulturi, t. nekulturi i spremnosti da se razgovara. Lendo je uputio dopis da se sjedne u petak, po meni je bilo racionalno da Bradara i Stojanović to prihvate.

Da li će Predstavnički dom Federacije podržati prijedlog da Bradara bude entitetska predsjednica, a Lendo i Stojanović potpredsjednici?

Mogli su sjesti u petak i ako se ne dogovore onda bi imali argument da šalju da Predstavnički dom odlučuje. Nama odgovara da se Predstavnički dom, kao građanski dom, izjašnjava uvijek ko će biti predsjednika i potpredsjednik Federacije. Od toga ne bježimo, ali imamo zamjerku da dva člana predsjedništva nisu trebali ovo uradit jer se to može dovoditi u pitanje. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati.

Šta ako Predstavnički dom potvrdi odluku da Bradara bude predsjednica Federacije?

Nikad nemojte potcjenjivati SDA, mi smo prošli mnogo utakmica. Imali smo sličnu situaciju 2012/13. godine kad je SDP pokušao izbaciti ministre SDA i u tome nisu uspjeli. Kako god Predstavnički dom donese odluku mi ćemo je prihvatiti. Ustav FBiH je potpuno jasan – Vladu FBiH imenuje predsjednik sa potpredsjednicima. Gdje je stvarna vlast? Ona je u rukama predsjednika i potpredsjednika. Imamo sad tri bloka – HNS, “Osmorka” i SDA, tj. kada govorimo o političkim strankama to su HDZ, SDP i SDA. Tu treba tražiti dogovor.

Da li će Lendo blokirati izbor nove Federalne vlade?

Šta misliti da HDZ nije u Vladi FBiH da li bi Bradara podržala tu Vladu i kojoj nema njene stranke?

Da li je realno da SDA bude dio vlasti?

Naravno da je realno. Treba postaviti drugo pitanje – kako zaobići SDA? Ako vam ne treba SDA zašto dolazite kod Lende po potpis? Znači da je Lendo nezaobilazan faktor, kao što su Bradara i Stojanović. Premijer treba biti iz najjače stranke, a to je SDA.

Ko su vaši prijedlozi za premijera?

Ne mogu sad to reći. Imamo raznih prijedloga.

Novalić?

Ne mogu vam reći ni da hoće niti da neće.

Očekujete li sankcije?

Od koga?

Od OHR-a?

Schmidt je sam pozvao da se sjedne i dogovori, ne može ništa preko koljena.

U “Trojci” postoje sumnje na način kako je SDA došla do tih 13 delegata u Domu naroda?

Stranka demokratske akcije ne može kao najjača stranka zabraniti da neko dođe u SDA. Svi igrači žele u Barcelonu ili Real. Došli su sami, vidjeli su svoju bolju perspektivu unutar SDA i mi smo ih prihvatili.

Prihvati notifikacije