Retrovizor

Osam godina bez Sulejmana Kupusovića

Na današnji dan, 15. avgusta 2014. godine, umro je Sulejman Kupusović, najnagrađivaniji bosanskohercegovački režiser.

FOTO: SUJELMAN KUPUSOVIĆ/FACEBOOK
FOTO: SUJELMAN KUPUSOVIĆ/FACEBOOK

Sulejman Kupusović je rođen 7. aprila 1951. u Kladnju. Diplomirao je pozorišnu, filmsku, televizijsku i radio režiju na Akademiji pozorišne i filmske umjetnosti, a kasnije i filozofiju i komparativnu književnost u Zagrebu. Specijalizirao je teatarsku režiju u Varšavi i Krakovu, 1986.

Režirao je u pozorištima širom bivše Jugoslavije, te u Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj. Njegove predstave su izvođene u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Turskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji i Austriji.Najvažnije projekte ostvario je u matičnoj kući, u Narodnom pozorištu Sarajevo, gdje je režirao više od 40 predstava. Tu je započeo karijeru 1973. godine, tu je i okončao, kao „kućni reditelj“.

U predstavama je nerijetko potpisivao adaptacije, kostimografiju, scenografiju, muziku, rješenja za izgled plakata.Raznolik je raspon dramske literature koju je tretirao u svojim režijskim postavkama. Od klasične drame, tragedije i komedije, preko farse do mjuzikla i opere. Jednako je volio domaće i strane autore.

Spomenuti treba „Leara”, „Bjesnilo”, „Braća Karamazovi”, „Prosjačku operu”, „Kidaj od svoje žene”, itd. Širok je spektar i domaćih autora. Od Vaska Hamovića, Miodraga Žalice i Miroslava Jančića iz 1976. godine, preko Branislava Nušića, Derviša Sušića, Slobodana Šnajdera, Gorana Stefanovskog, Jordana Plevneša i Miloša Crnjanskog iz 80-ih, do Alije Isakovića, Ahmeda Muradbegovića, Meše Selimovića i Isaka Samokovlije iz 90-ih.

Zablistao je inscenacijama i adaptacijama „Tvrđave” Meše Selimovića 2003, „Legende o Ali-paši” 2005, drame Abdulaha Sidrana „Prvi put s ocem na izbore” 2006, adaptacijama tekstova Ive Brešana „Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna” 2011. i Dušana Kovačevića „Balkanski špijun u Sarajevu” 2012.

Režirao je i tri opere. „Hasanaginica” Asima Horozića, praizvedena je u Sarajevu 18.3.2000. godine, „Nabucco u Sarajevu” Giuseppea Verdija, premijerno je prikazana 26.3.2004. godine, „La Boheme”, Giacoma Puccinija, imala je premijeru 26.4.2007. godine.U Kamernom teatru 55 ostvario je desetak režidserskih postavki u rasponu od 1976-2012. godine („Djelidba“ Skendera Kulenovića, „Ženski turbo folk bend”, „Bjesnilo”, „U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce” i dr.).

Radio je i u zeničkom Narodnom pozorištu, u Narodnom pozorištu Tuzla, u Narodnom pozorištu Mostar, u Pozorištu mladih Sarajevo itd. Radio je i TV filmove, drame, serije, muzičke emisije, prenose… Počeo je s emisijama daleke 1971. godine, a onda počeo režirati TV filmove. Režirao je komemoraciju žrtvama na Tuzlanskoj kapiji 1995, koncerte „Dođi najdraži” 1999 i „San o Bosni” 2000, koncert Halida Bešlića, uz 20-godišnjicu karijere ovog popularnog izvođača 2001.

Spektakularne su režije otvorenja dva bisera kulturno-historijske baštine BiH, Starog mosta u Mostaru 2004 i Kamene ćuprije u Konjicu 2009…Stvaralačka energija nije ga napuštala do posljednjeg daha.

Vijest o smrti istaknutog reditelja, 15. augusta 2014. godine, odjeknula je bolno među poklonicima umjetnosti. Prerano je otišao stvaralac koji je decenijama bio jedan od glavnih protagonista bh. kulturne scene.

Otišao je umjetnik i čovjek, prijatelj, porodični čovjek Sulejman Kupusović.

Prihvati notifikacije