BiH

Općina Prozor-Rama traži zaštitu šume na svom području

Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH upozorilo je na nezakonito upravljanje šumama u Općini Prozor-Rama i Hercegovačko-neretvanskom kantonu te je pozvalo na usvajanje kantonalnog i federalnog zakona o šumama.

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
Ilustracija

Općina Prozor Rama je 7. marta od Javnog poduzeća Šumsko gospodarsko društvo “Šume Hercegovačko neretvanske” d.o.o. Mostar zaprimila planove upravljanja u šumama u takozvanim šumsko privrednim područjima “Srednje neretvansko” i “Šume na kršu”.

Iz Resursnog Aarhus centar u BiH priopćeno je kako je najavljena sječa nelegalna zbog nepostojanja zakona o šumama, usvojenih šumskoprivrednih osnova i bez adekvatnog pravnog uporišta.

Stoga se načelnik Općine Prozor-Rama obratio Pravobraniteljstvu Bosne i Hercegovine s dopisom da se poduzmu mjere zaštite šume u vlasništvu države BiH od nedozvoljene i nezakonite sječe.

Ukoliko se mjere ne poduzmu, općina Prozor-Rama poduzeti će sve potrebe akcije sa ciljem očuvanja okoliša, uključujući i upoznavanje nadležnih tužiteljstava i informiranje medija o ovoj problematici.

Slučaj masovne, nekažnjene pljačke šumskog bogatstva po BiH, koja se po nekim izvorima mjeri milijardama konvertibilnih maraka, navodi Resursni Aarhus centar u BiH, jedan je od najočitijih pokazatelja postojanja sistemske korupcije u BiH i umiješanosti vladajućih stranaka u ovaj kriminal. Nepostojanje adekvatne (ili nikakve) zakonske regulative dovodi čak i do sukoba oko teritorija i nadležnosti.

Ilegalnu sječe i koruptivne radnje u oblasti šumarstva na području Općine Prozor-Rama, kao i na području cijele Bosne i Hercegovine moguće je spriječiti, a jedan od načina je usvajanje Zakona o šumama FBiH, odnosno kantonalnog zakona o šumama, navodi se u priopćenju.

Projekt “ZAŠTITIMO NAŠE ŠUME!” provodi Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH, u okviru šireg programa “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator uz financijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Prihvati notifikacije