Sarajevo

Općina Centar nastavlja sufinansirati troškove vantjelesne oplodnje

S obzirom na činjenicu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjim godinama zabilježen znatan pad nataliteta, središnja sarajevska Općina u okviru pronatalitetne politike već godinama realizira projekat sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje.

FOTO: OPĆINA CENTAR
FOTO: OPĆINA CENTAR

Na ovaj način Općina Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica nastoji bračnim parovima koji se bore sa neplodnošću osigurati ambijent u kojem bi im bila pružena maksimalna i konkretna podrška u borbi za potomstvo.

S obzirom na tešku ekonomsku situaciju, parovi koji se odluče dobiti potomstvo na ovaj način za svaki pokušaj vještačke oplodnje moraju izdvojiti velika finansijska sredstva na ime plaćanja troškova postupka nadležnim zdravstvenim ustanovama.

S ciljem pomoći našim građanima i u ovom segmentu života, kroz budžet Općine Centar osiguravaju se finansijska sredstva za sufinansiranje medicinski potpomognute oplodnje, a u ovoj godini odobrena su 34 zahtjeva za ovu vrstu pomoći.

S obzirom da je projekt izazvao veliko interesovanje tokom proteklih godina, Općina Centar je nastavila sa njegovom realizacijom i u 2022. godini.

Sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje je projekt koji se realizuje putem općinske Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, a do sada je ovu vrstu pomoći dobilo blizu 200 parova sa područja središnje sarajevske općine.

Svi zainteresovani mogu na web stranici Općine Centar www.centar.ba u rubrici Elektronski formulari naći i isprintati zahtjev za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, koji sa potrebnom dokumentacijom mogu predati na protokol Općine Centar (Mis Irbina 1). Javni poziv ostaje otvoren dok sva finansijska sredstva za ovu namjenu ne budu iskorištena, navodi se u saopćenju Općine Centar Sarajevo.

Prihvati notifikacije