Život

Opasnost prijeti: Potvrđen drugi slučaj majmunskih boginja u Srbiji

FOTO: Đ. KOJADINOVIĆ/RINGIER
FOTO: Đ. KOJADINOVIĆ/RINGIER

Muškarac starosti 30 godina iz Beograda drugi je registrovani slučaj majmunskih boginja u Srbiji. On je danas bio na Infektivnoj klinici u Beogradu i laboratorijski je potvrđeno da ima majmunske boginje, saznaje nezvanično Kurir.

“Mladić je putovao u Austriju i zna gdje se i kako tamo zarazio. Ima kraste po tijelu, koje su karakteristične za majmunske boginje, ali i vrlo laku kliničku sliku pa je poslan u kućnu izolaciju. Nije bilo potrebe za bolničkim liječenjem”, otkriva izvor Kurira.

Podsjetimo, prvi pacijent u Srbiji s majmunskim boginjama je zdrav i prav napustio Infektivnu kliniku u Beogradu prije sedam dana.

Muškarac od 30 godina, državljanin Srbije koji živi i radi u Njemačkoj, polovinom juna došao je u Srbiju i upravo iz zemlje u kojoj je gastarbajter donio i ovu zaraznu bolest. Time se i Srbija, poslije brojnih evropskih zemalja, suočila s novim virusom – majmunskim boginjama. Odmah po izbijanju simptoma, a imao je i kraste po tijelu karakteristične za ovu bolest, koja izgledom najviše podsjeća na iskorenjene velike boginje, javio se ljekaru i smješten je na Infektivnu klinuku u Beogradu.

“On je odmah znao kako i gdje se zarazio. A i odmah je izolovan u klinici, dobio je odgovarajuću terapiju i prije sedam dana, poslije neke dve sedmice provedene na Infektivnoj, otpušten je s bolničkog liječenja. Pacijent je napustio Infektivnu potpuno stabilan, izliječen i nije bilo potrebe za bilo kakvom dodatnom, kućnom izolacijom. Slobodan je da ide gdje hoće, a to znači da može i da se vrati u Njemačku”, kaže izvor.

Ovaj momak je ujedno bio i prvi slučaj majmunskih boginja na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Prihvati notifikacije