Fudbal

Ono što se dešava Gvardiolu nakon utakmice u kojoj ga je Messi slao po ćevape i jogurt teško je riječima opisati

Hrvatska je ispala sa Svjetskog prvenstva.

FOTO: TOLGA BOZOGLU/EPA
FOTO: TOLGA BOZOGLU/EPA

U polufinalu je izgubila od Argentine 3:0, za koju su zabili Lionel Messi u 34. te Julian Alvarez u 39. i 69. minuti susreta. Susret u kojem je Argentina bila bolja od Hrvatske prelomljen je u 69. minuti nakon čudesne asistencije Messija.

Strani mediji odmah su istakli nevjerovatnog Argentinca, koji je učinio da Hrvat pored njega izgleda kao “stari ratni konj”.

Najbolji igrač Argentine nevjerovatno je prošao Joška Gvardiola po desnoj strani i onda odigrao sjajnu povratnu loptu za Alvareza, kojemu nije bilo teško probiti Livakovića i drugi put za konačnih 3:0 i veliko slavlje Argentine. Daily Mail je u nekoliko rečenica najbolje opisao Messijev potez:

“Joško Gvardiol je, prema mišljenju mnogih, najbolji stoper na ovom Svjetskom prvenstvu. Evo što se dogodilo u 69. minuti utakmice kad je krenuo na Messija. Messi je prošao Gvardiola. Ne jednom, ne dvaput, nego triput u očaravajućem trku po desnoj strani. Gvardiol je mlad, 15 godina mlađi od Messija. No, u tom trenutku razlika u godinama činila se obrnutom.

Gvardiol kao stari ratni konj

Kao da je Messi mlađi, pun samopouzdanja, arogancije i vica, a da je Gvardiol stari ratni konj koji je u ovakvoj bitci zadnji put, ali ne može držati korak s rivalom. Kad je akcija završila, a lopta bila u golu, Gvardiol je nastavio trčkarati prema svojem petercu, bespomoćno rezigniran u svakom koraku. Kao da je sam sebi govorio ‘Što sam trebao napraviti? Vidjeli ste ga. Što sam mogao?’.

No, Gvardiol je napravio jako puno. Jedini razlog zbog kojega ga je Messi prošao triput u tom potezu je što se Gvardiol dvaput vraćao i pokušao ga uhvatiti. Prvi put ga je Messi jednostavno pretrčao, s loptom koja mu je bila zalijepljena za nogu.

Veliki prasak asistencija

Gvardiol se vratio, držao je korak, ali Messi ga je sredio ponovo, ovaj put kog gol-aut linije. I opet, Gvardiol se povukao nazad na pravu poziciju, a u tom trenutku Messi se okrenuo, zadržao korak, okrenuo se ponovo i riješio se izmučenog protivnika.

Vratio je idealnu povratnu loptu Alvarezu, čisti zicer. Asistencija turnira? To je malo reći. Asistencija može biti najjednostavniji pas kao što je bila ova povratna lopta. No, ovo što je Messi napravio, više je od asistencije. To je bila kreacija. Veliki prasak svih asistencija”.

Prihvati notifikacije