BiH

Oni moraju bolje da se hrane: Povećan topli obrok uposlenicima u državnim institucijama

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas odluku o povećanju toplog obroka zaposlenim u institucijama na nivou države sa dosadašnjih osam na 11 KM.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Izuzetak su članovi Predsjedništva BiH, poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Savjeta ministara, ministri i zamjenici, rukovodioci institucija i njihovi zamjenici, kojima naknada za ishranu neće biti povećana i iznosit će šest KM, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Primjena izmijenjene odluke počet će 1. septembra.

Na sjednici je donesena odluka o izmjenama odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prevoz na posao i s posla u institucijama BiH, prema kojoj će od 1. septembra dnevna i sedmična naknada za prevoz utvrđena na osnovu udaljenosti mjesta rada od mjesta prebivališta biti povećana za oko 20 posto.

Savjet ministara donio je danas i odluku o utvrđivanju visine posebnog dodatka na platu policijskim službenicima u policijskim organima BiH i službenicima u Agenciji za istrage i zaštitu BiH koji obavljaju poslove u neposrednoj vezi sa operativno-istražnim poslovima.

Uzimajući u obzir rizik, nivo odgovornosti i uslove rada na određenim radnim mjestima, visina dodatka može ići do 40 posto osnovne plate, odnosno do 50 posto za one koji su raspoređeni u Jedinicu za specijalnu podršku u Agenciji za istrage i zaštitu BiH, navodi se u saopštenju.

Imenovanim policijskim službenicima, uključujući direktore, zamjenike direktora i pomoćnike direktora policijskih agencija, ne pripada pravo na poseban dodatak u smislu odredaba ove odluke.

Prihvati notifikacije