Fudbal

Oglasio se Sindikat profesionalnih fudbalera nakon što je NSBiH posudio Borcu 300.000 KM: Što nisu "počastili" i druge premijerligaše?

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH oglasio se nakon objavljene informacije NSBiH krajem marta ove godine posudio banjalučkom Borcu 300.000 KM kako bi taj klub izmirio nagomilane obaveze i mogao dobiti licence za nastupe u domaćim i evropskim takmičenjima.

FOTO: FACEBOOK/FK BORAC BANJALUKA
FOTO: FACEBOOK/FK BORAC BANJALUKA

“Sindikat profesionalnih fudbalera BiH smatra da je takvim potezom NS/FS BiH u potpunosti narušio integritet takmičenja i obesmislio sistem licenciranja. Takav i više nego prijateljski odnos između FK Borac Banja Luka i NS/FS BiH potvrda je višemjesečnog favoriziranja banjalučkog premijerligaša od strane fudbalskog Saveza, piše u saopćenju Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH.Kako je navedeno u ugovoru, FK Borac Banja Luka obavezao se da će novac iskoristiti u svrhu izmirenja tekućih obaveza i prevazilaženja negativnih posljedica u tekućem poslovanju kluba prouzrokovanih pandemijom koronavirusa u svijetu.

“Smatramo da je takvo obrazloženje gotovo skandalozno! Zbog čega fudbalski Savez s istom namjerom nije “počastio” i druge premijerligaše. Primjera radi, možda bi FK Rudar Prijedor takva financijska pomoć u tom trenutku itekako trebala, s obzirom na to da su igrači pomenutog kluba upravo u tom periodu štrajkovali zbog višemjesečnih ne isplaćenih plata. Podsjećamo, u mjesecu junu 2020. godine (?!) pravni tim Sindikata profesionalnih fudbalera BiH pripremio je 31 pitanje, uz dodatnu anketu, što je dostavljeno NSFS BiH, a sve s ciljem dokazivanja financijske štete koju su klubovi eventualno pretrpjeli za vrijeme COVID-19 pandemije. Prihodi od ulaznica, sezonskih karata kao i TV prava nisu najveća stavka u budžetima bh. klubova, s tim u vezi bilo je potrebno izvršiti adekvatnu analizu strukture prihoda i rashoda klubova, kako bi se uopće moglo govoriti o posljednicama, istakli su iz Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH.

“Također, ranije u ovoj godini, u februaru, iz Sindikata su objavili kako je Disciplinska komisija NS/FS BiH donijela pogrešnu odluku o isplati dugovanja FK Borac Banja Luka prema pojedinim igračima, te je učinila pogrešno i nepotpuno utvrđivanje činjeničnog stanja, pogrešno je primijenila materijalno pravo i napravila grube odredbe postupka.

“A, na istoj sjednici, za identičan prekršaj je sankcioniran FK Željezničar. Moramo podsjetiti i na slučaj igrača Mladena Lučića, kada je Disciplinska komisija NS/FSBiH pomjerila rok isplate FK Borac Banja Luka prema igraču za vrijeme duge zimske pauze ili o slučaju igrača Nemanje Janičića, kojem je suprotno odredbama pravila raskinut važeći ugovor s FK Borac Banja Luka, a koji je u sklopu međunarodne arbitraže na CAS (Međunarodni arbitražni sud za sport), uz pomoć SPFBiH i FIFPRO dokazao destruktivne namjere protiv njega, te mu je ugovor vraćen na snagu. Sindikat profesionalnih fudbalera BiH u potpunosti se zalaže za jednake uvjete za sve klubove, istu početnu poziciju bez favoriziriranja bilo koga. Smatramo da ostali sudionici Premijer lige BiH ne mogu ostati nijemi na ovakva dešavanja, te moraju započeti proces formiranja Udruženja premijerligaša i konačno preuzeti elitno takmičenje bh. fudbala, navedeno je u saopćenju Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH.

Prihvati notifikacije