Magazin

"Od farme do stola": Kulinarsko putovanje obalom Egejskog mora (FOTO)

Egejska regija Turkiye nudi jedinstveno gastronomsko iskustvo koje odražava stoljeća tradicionalne kulinarske kulture.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Njena obala se posebno ističe po održivoj kuhinji, s kulturnim naslijeđem koje uključuje ukusna maslinova ulja, raznoliko autohtono bilje i povrće, svježe morske plodove, staru tradiciju proizvodnje vina te filozofiju „od farme do stola”.

Pročitajte još

U novije vrijeme, ovo područje postalo je poznato po svojim priznatim restoranima, koje većinom vode talentovani mladi kuhari koji nude nove interpretacije klasičnih jela. Vodič Michelin prepoznao je nekoliko restorana u Izmiru i Bodrumu, dvije popularne egejske lokacije, kao mjesta s raznovrsnom i visokokvalitetnom ponudom jela.

Maslinovo ulje, srce egejske kuhinje

Zahvaljujući povoljnoj klimi i geografskom položaju, obala Egejskog mora oduvijek je bila jedna od regija s najvećom proizvodnjom maslina u Anadoliji. Ova duboko ukorijenjena kultura i historija uzgoja maslina također objašnjava zašto je egejska kuhinja oblikovana oko maslina i maslinovog ulja i zašto su upravo ove namirnice srce egejske kuhinje.

hrana egejske regije
FOTO: ANADOLIJA
hrana egejske regije
FOTO: ANADOLIJA

Maslinovo ulje, aromatizovano začinskim biljem poput majčine dušice, ružmarina ili nane, neizostavan je dio egejskog doručka kao savršen dodatak svježe pečenom hljebu, te daje okus, zdravlje i lakoću salatama, predjelima i glavnim jelima koji se služe za ručak i večeru. Vjesnici proljeća, povrće poput zelenih mahuna, patlidžana i artičoka, se transformišu u ukusna jela s maslinovim uljem – tajna dugovječnosti.

Ostali poznati okusi u egejskoj kuhinji potiču od egejskog bilja porijeklom iz regije. Organizuju se i festivali u čast ukusnog i ljekovitog bilja kao što su Sevket-i bostan (blaženi čičak), šparoge i maslačak, koji se miješaju s maslinovim uljem i služe kao glavna jela ili predjela.

Morski plodovi

Naravno, egejska kuhinja odražava darežljivost bogatog Egejskog mora. Od Ayvalika do Alacatija i od Bodruma do Datce, restorani u obalnim gradovima nude najsvježije morske plodove, uključujući oradu, lubina, škarpinu, kamenice, hobotnicu, lignje i škampe. Jela od hobotnice i lignji, škampe na buzaru i sezonska riba na žaru garantuju nezaboravnu večeru.

riba
FOTO: ANADOLIJA

Stoljeća vinogradarstva

Uz rakiju, ukusna vina napravljena od lokalnog egejskog grožđa najbolje se slažu s morskim plodovima. Zbog svog tla i klime, egejsko područje se smatra jednim od najpoželjnijih geografskih područja na svijetu. Gdje god da putujete u regiji, putevi će vas odvesti do stoljetnih vinograda i njihovog sočnog grožđa i vina.

Na svom putovanju Egejom možete istražiti ove vinograde i doći do nevjerovatnih saznanja. Možete probati mnoga međunarodno poznata turska vina u Urli, gdje se nalaze neke od Izmirskih vinogradarskih ruta i restorana s Michelinovim zvjezdicama; u Sirinceu, koje je prošle godine UN Turizam proglasio “Najboljim turističkim selom” i u Bodrumu, vrhunskoj destinaciji za odmor u Turkiye.

Bozcaada također nudi razna vina, uključujući crvena od endemskog grožđa Kuntra i Karalahna i bijela od Cavusa i Vasilakija. Urla, poznata po svojim vinogradima, nudi lokalne sorte grožđa kao što je Bornova Misketi i ukusna vina od grožđa Foca Karasi i Gaydura, koja su sačuvana od izumiranja različitim metodama uzgoja i oplemenjivanja.

Luksuzni restorani

Egejska regija se može pohvaliti brojnim luksuznim restoranima. Posljednjih godina, inovativni kuhari su otvorili vrhunske restorane koji oslikavaju ekološku i kulturnu održivost egejske kuhinje kroz proizvode i tradiciju ove plodne regije.

egejsko more
FOTO: ANADOLIJA
egejsko more
FOTO: ANADOLIJA

U tom kontekstu, posebno u okrugu Urla u Izmiru, jednoj od najpopularnijih turističkih odredišta u regiji, možete probati lokalna jela u restoranima koji njeguju koncept od farme do stola i pristup bez otpada. Michelin vodič uključuje Urlu u Izmiru te Bodrum u Mugli, kao još jednu dobro poznatu gastronomsku destinaciju.