BiH

Očekuje nas teška jesen: Cijene u BiH i dalje nerealno visoke

Prema informacijama koje dolaze sa svjetskog tržišta i dnevno i sedmično dolazi do pada cijena.

FOTO:  SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tako se može vidjeti da su u padu cijene, između ostalog, suncokretovog ulja za oko četiri i po odsto, ali i mlijeka, putera te šećera.

Ovih dana cijene u banjalučkim marketima jesu nešto manje, bar kada je ulje u pitanju, pa je u prosjeku palo ispod 6, sada je oko 5 i po maraka, dok je cijena šećera skočila, a cijena brašna stagnira. Građani su primjetili blagi pad, ali kažu nedovoljan, piše Srpskainfo.

Ekonomisti smatraju da se sve što se dešava na svjetskom tržištu prenosi i u BiH, a pošto nema dovoljno vlastite proizvodnje nema tako ni mogućnost da ima manje cijene. Međutim, prognoze da će biti daljeg pada cijena nisu pozitivne.

– Ovo može biti samo neko prolazno stanje, mislim da će se na jesen sagledati pravo stanje. Dugoročno se mora platiti ovaj dug, jer sve stiže na naplatu. Svi ovi deficiti i dugovi koji se kod nas gomilaju, moraju da završe u jednoj ogromnoj inflaciji – smatra ekonomista Aleksa Milojević,prenosi BHRT.

Ekonomisti ocjenjuju da je teško i zamisliti kolika će biti inflacija, čak se vjeruje da će prevazići i onaj nivo inflacije koji se desio 1933. godine, što se navodi kao primjer najveće inflacije u udžbenicima ekonomije.

Ekonomisti takođe smatraju da će inflacija biti još i teža od one na Zapadu, jer će se njome povećavati i otplata ogromnog duga koji imamo.

Prihvati notifikacije