Život

Objavljene prve prognoze vremena za proljeće

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je prvu veliku prognozu za proljeće u Evropi.

FOTO: SEVERE WEATHER EUROPE
FOTO: SEVERE WEATHER EUROPE

Prognoza se temelji na dva modela ECMWF i CFS. Model ECMWF najčešće se spominje kao najpouzdaniji, barem u kategoriji dugoročnih prognoza. Prema tom modelu Evropu čekaju iznadprosječne temperature tokom marta, aprila i maja.

“Gledajući pobliže Evropu, vidimo da će površinske temperature uglavnom biti iznad normale. Kao rezultat toga toplije temperaturne anomalije i blaži uslovi vjerojatniji su u istočnim dijelovima. Središnje i zapadne regije vjerojatno će vidjeti više povremenih hladnih fronti sa sjevera/sjeverozapada. Što se tiče padavina, Evropa ima trend više padavina u sjevernim regijama, gdje se nalazi većina sistema niskog tlaka. Više padavina naznačuje se i u južnim središnjim područjima”, stoji u prognozi.

Sjevernoamerički model dugog dometa CFS također najavljuje da će površinske temperature u Evropi biti više od normalnih u većem dijelu kontinenta, posebno u sjevernim regijama. “Gledajući prognozu padavina, više padavina vidimo nad sjevernom Evropom. To je očekivano, s niskim tlakom iznad sjevernog Atlantika. Na jugu se uz visoki tlak očekuju suše u proljeće”, stoji.

SWE je na kraju objavio kombinovanu prognozu. “Očekuje se da će Evropa imati uglavnom toplije temperature od prosjeka na većem dijelu kontinenta. To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronti i hladnijih dana. Nad sjevernom Evropom očekuju se normalni do vlažniji uslovi. Britansko otočje i Skandinavija mogli bi imati veće razine padavina. U kopnenoj Evropi očekuju se normalne padavine, uz sušnije uslove prema jugu.”

Prihvati notifikacije