Kultura

Novi album Jean Michel Jarrea izlazi 21. oktobra: Francuski genijalac se vraća na scenu

Slavni francuski muzičar Jean Michel Jarre najavio je izlazak svog 22. studijskog albuma pod imenom "Oxymore" za 21. oktobar, navodeći da je ovo njegov "najambiciozniji projekat do sada", objavio je sam umjetnik na svom Twitter nalogu.

FOTO: IAN LANGSDON / POOL
FOTO: IAN LANGSDON / POOL

Kako piše specijalizovani britanski muzički časopis Prog, Jarre će, koji je poznat po scenskim efektima na svojim koncertima, primjeniti “tehnologiju 360” na novom albumu koji će izdati “Sony Music”.

Jean Michel Jarre, koga nazivaju “čarobnjakom za klavijature”, objašnjava ideju novog albuma navodeći da je cilj postavljanje određenih standarda na polju muzike i vizuelnog performansa.

On je najavio i stvaranje virtuelnog grada za umjetnike.

“Oxyville će biti virtuelni muzički grad, a u budućnosti ću pozvati druge umjetnike da budu dio toga, tako što ću održavati kurseve i druge događaje koji će se bazirati na polju umjetnosti”, rekao je mužičar.

Novi album i njegov “virtuelni svijet” samo su najnoviji načini na koje je muzičar prihvatio modernu tehnologiju kako bi poboljšao uživanje publike u svojoj muzici.

Još 2020. godine, njegov avatar je održao nastup virtuelne realnosti, a 2021. je dočekao publiku virtuelnim koncertom u Parizu.

Dalekih 1970-ih, njegov revolucionarni album “Oxygene” pomogao je u oblikovanju zvuka moderne instrumentalne muzike i nastavlja da inspiriše muzicare širom svijeta i danas.

Kompozitor i klavijaturista Jarre proslavio se u svijetu instrumentalnim albumom “Oxygene” (1976), izuzetno uticajnim za razvoj elektronske muzike, koji je 1976. godine prodat u 12 miliona primjeraka, nakon čega su usljedili “Equinoxe” (1978) i “Magnetic Fields” (1981).

Prihvati notifikacije