Svijet

Normalizovano snabdijevanje gasom preko Sjevernog toka 1

Protok ruskog gasa u Evropu preko gasovoda Sjeverni tok 1 vraćen je danas na nivo na kojem je bio posljednjih nedelja, nakon pada zabilježenog u utorak, dok je tok ka istoku preko gasovoda Jamal ostao na nuli, pokazuju podaci operatera.

FOTO: TOMS KALNINS/EPA
FOTO: TOMS KALNINS/EPA

Fizički dotok gasa ka Njemačkoj preko Sjevernog toka 1, koji ide po dnu Baltičkog mora, iznosio je jutros 29,268 miliona kilovat-sati na sat (kWh/h), što je u skladu sa količinama od preko 29 miliona kWh/h koje su bilježene tokom većine dana u posljednje tri nedelje, prenosi Reuters pozivajući se na informacije opraterske kompanije.

Protok gasa pomenutim gasovodom je utorak pao ispod 26 miliona kWh/h, uslijed nižih porudžbina ili potražnje kupaca.

Ruski proizvođač gasa, Gasprom, saopštio je prošlog meseca da će kapacitet isporuka preko Sjevernog toka 1 biti smanjen na samo 40 odsto zbog odloženog vraćanja opreme koju servisira njemačka kompanija Simens Energy u Kanadi.

Gasovod Sjeverni tok 1 biće obustavljen zbog redovnog godišnjeg održavanja u periodu od 11. do 21. jula, što izaziva zabrinutost na Zapadu u pogledu toga koliko će brzo isporuke biti nastavljene nakon remonta.

Nominacije, odnosno prijavljene potrebne količina gasa za Slovačku preko Ukrajine i pogranične mjerne stanice Velke Kapušani iznose danas 37 miliona kubnih metara dnevno, približno isto kao u utorak, prema podacima ukrajinskog operatera prenosnog sistema.

Gasprom je izvjestio da njegova isporuka gasa Evropi preko Ukrajine preko ulazne stanice Sudža iznosi danas 41,1 milion kubnih metara u odnosu na 42,15 miliona kubnih metara u utorak.

Protok gasa na istok preko gasovoda Jamal-Evropa, iz Njemačke ka Poljskoj, koji je stao u utorak, ostao je i danas na nuli, pokazuju podaci Gaskejda, operatera tog gasovoda, piše Tanjug.

Prihvati notifikacije