Politika

Nikšić: Zašto je Sud BiH presudio da se Oružanim snagama plijeni municija u korist firme iz Zagreba?

Hrvatska firma „Skaut“, na osnovu presude Suda BiH, iz Ministarstva odbrane BiH uveliko izuzima municiju i naoružanje.

FOTO: SDP
FOTO: SDP

Predsjednik SDP BiH i zastupnik u Predstavničkom domu BiH Nermin Nikšić je oko ovog slučaja poslao zastupničko pitanje Pravobranilaštvu, Sudu, VSTS BiH…

Nikšić pita kako je moguće da je dozvoljena pljeniba umjesto novčanog plaćanja, da li je tačno da se na taj način ostaje bez jako deficitarne municije u količini od 1,7 miliona komada metaka kalibra 12,7 milimetara za PAM…

„Čija je ideja da se vrši pljenidba municije (borbenih sredstava) od Oružanih snaga BiH? Kako je moguće da se dopusti izvršenje – pljenidba MTS nad Ministarstvom odbrane u situaciji kada se radi o jako deficitarnoj municiji? Zašto se umjesto pljenidbom MTS, ako je već utvrđena obaveza Ministarstva odbrane, ne vrši u novcu umjesto u MTS-u?

Da li je tačno da se na taj način ostaje bez jako deficitarne municije, jer se radi o količini od skoro dva miliona metaka 12,7 mm za PAM, naravno i ostalog MTS? Koju je cijenu Sud procijenio po komadu za više od šest miliona metaka raznog kalibra koje su predmet pljenidbe?

Koja se cijena na tržištu može postići za MTS koji je predmet pljenidbe, te da li je to razlog pljenidbe municije umjesto isplate u novcu, hoće li neko odgovarati ukoliko se pokaže razlika u cijeni između procijenjene vrijednosti u odnosu na stvarnu cijenu trenutno na tržištu čime se objektivno tražiocu izvršenja omogućava ostvarivanje ekstraprofit“, navodi se u zastupničkom pitanju.

Pročitajte još

U pitanju se još navodi kako je u vrijeme ratnih sukoba i agresije Rusije na Ukrajinu potpuno jasno kako u svim ozbiljnim zemljama nastoje osigurati svoju logističku bazu, zadržati i povećati na što veći nivo opremljenost i borbenu gotovost.

„Nažalost, dobio sam informaciju kako uz ionako loše stanje naših oružanih snaga danas imamo ugroženu i logističku snabdjevenost, odnosno vjerovatno jedini takav primjer u svijetu da se od Oružanih snaga vrši pljenidba MTS ionako deficitarnog metka 12,7 mm za PAM.

Dakle, radi se o tome da ,,Skaut“ (SCOUT) d.o.o. Zagreb traži od Općinskog suda u Sarajevu po zamolnici Suda BiH da zakaže pljenidbu MTS protiv izvršenika Ministarstva odbrane BiH“, navodi Nikšić.

VSTS je ova pitanja samo proslijedio Sudu BiH, odakle je stigao odgovor da je u toku izvršni postupak pokrenut po prijedlogu povjerioca „Skaut“ d.o.o. Zagreb, R. Hrvatska od 5.12. 2019. godine. Postupak je pokrenut na osnovu presude Suda BiH i rješenja o njenom izvršenju.

„Određena je prinudna predaja pokretnih stvari na način kako je to utvrđeno izvršnom ispravom – označenom Presudom Suda BiH, te iz istog razloga ovaj sud nije određivao ni predmet niti sredstva izvršenja, tako ni označenu cijenu municije“, kažu u Sudu BiH.

Prihvati notifikacije