BiH

Nikšić nakon sastanka sa Schmidtom: Izgleda da je došlo do preokreta u priči

Lider SDP-a Nermin Nikšić donio je, nadajmo se, dobre vijesti nakon današnjeg sastanka.

FOTO: SDP
FOTO: SDP

Sedam lidera parlamentarnih stranaka održalo je danas sastanak sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, a novinarima se potom obratio Nermin Nikšić.

Nikšić je potvrdio da Schmidt neće nametnuti izmjene Izbornog zakona koje će se ticati suštinskog dijela izmjena, nego samo tehničke izmjene Izbornog zakona.

“Mogu reći da sam zadovoljan činjenicom da ipak nećemo imati odluku visokog predstavnika koja će donijeti novu diskriminaciju i podjelu u BiH. Gospodin Šmit će se trenutno bazirati samo na zaštitu integriteta izbornog procesa, odnosno transparentnosti – rekao je Nikšić.

Istakao je da ono čime nije zadovoljan je da na sastanku nisu bili oni koji su kako on kaže najodgovorniji za trenutno stanje koje je u pitanju u odlukama Suda. To su lideri HDZ-a i SDA. Nije bio Dragan Čović niti Bakir Izetbegović – kazao je Nikšić tokom obraćanja.

Potom se osvrnuo i na Mostarski sporazum. Zadnji ustupak koji smo napravili kada je u pitanju Mostarski sporazum, to je Izborni zakon za Mostar koji je deblokirao izbore, a pokazao da nije dobar, na šta smo također ukazivali – tvrdi Nikšić.

Prihvati notifikacije