Fudbal

Nezapamćen incident na turniru u Splitu, sarajevskoj djeci pružena medicinska pomoć

Od 1. do 4. juna više od 3000 sportista iz 15 zemalja nastupilo je u sklopu Dalmatinko cupa na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Žrnovnici…

FOTO: DOMAGOJ BOJČIĆ/JUTARNJILIST
FOTO: DOMAGOJ BOJČIĆ/JUTARNJILIST

Dalmatinko cup nastao je kao projekt koji povezuje sport, turizam i društvenu odgovornost, a promoviše toleranciju, jednakost i fair play.

-Prije nego li je organizovan prvi Dalmatinko cup, još tamo 2015. godine, imao sam jasnu viziju u kojem smjeru želimo. Vjerovao sam da se u Hrvatskoj može napraviti projekt koji će kroz fudbal povezati sudionike različitih kultura, nacija i vjeroispovijesti, a istovremeno davati značajan doprinos razvoju sportskog turizma, promovisati istinske vrijednosti i kroz različite aktivnosti doprinositi razvoju cjelokupne društvene zajednice. – izjavio je organizator turnira Domagoj Bojčić.

Međutim, uprkos plemenitim namjerama koje odražavaju svrhu spomenute manifestacije, dogodio se nezabilježen incident otkad ovaj turnir postoji.

Naime, u polufinalnoj utakmici između sarajevske Sparte i ukrajinskog Šahtara iz Donjecka, u uzrastu do 14 godina, došlo je do preagresivnog ponašanja malih fudbalera iz Ukrajine. Prekršaji su postali prežestoki za takav uzrast, no njihovo je ponašanje popratila i cijela klupa, odnosno stručni štab Šahtara.

-Djeca su bila žestoka, iz uobičajenih je fudbalskih trenutaka odjednom nastao incident. U utakmicama ovakvog tipa obično nema incidenata jer dječji fudbal treba biti radost i veselje. To je bio i trebao biti spektakl, na turniru su sudjelovali i klubovi iz susjednih zemalja, bila je to prava skladna slika kako jedan sportski događaj treba izgledati, ali i kako društvo treba izgledati. Turnir je nastao u izuzetno zahtjevnim organizacijskim okolnostima, a onda se dogodi ovakvo nešto. Želim se izviniti svima koji su morali svjedočiti ovim scenama. – poručio je organizator Bojčić.

Možete li precizirati na kakav su neprimjeren način članovi ukrajinskoga kluba reagovali?

-Mogu, ali prije svega želim vam ukazati na to kakav je spektakl turnir bio do toga trenutka, uživali smo u promociji hrvatskoga sporta i širenju tolerancije. Mi smo čak imali i turnir djece s Downovim sindromom, imali smo live stream koji se mogao pratiti na SofaScoreu, kao da pratite Ligu prvaka. Stotine hiljada ljudi pratilo je turnir, bila je to sjajna promocija za Hrvatsku, na primjer, u finalu jednog uzrasta igrali su klubovi iz Uzbekistana i Kazahstana. Pa recimo, u Žrnovnici su igrali Lokomotiva i Dinamo, roditelji tih kluba navijali su ondje… Scene su bile izuzetno pozitivne i u sportskome duhu. I onda se pojavi neko ko se ovako ponaša kako su se ponijeli članovi i pioniri ukrajinskoga kluba. Mi imamo nultu toleranciju na nasilje i oni su bili momentalno diskvalifikovani.

Automatski ste ih diskvalificirali?

-Tako je. Gledajte, da je to bilo samo ponašanje djece, sudije bi to riješili crvenim kartonima i isključenjem iz igre. Međutim, u cjelokupnu su se situaciju uključili članovi stručnog štaba Šahtara, oni su s klupe ulazili na teren. Iste su sekunde bili diskvalifikovani. Još jednom bih se izvinio svima koji su to morali gledati jer je to za mlade fudbalere bio strašan šok i velik stres.

Je li istina da je dio sarajevskih fudbalera završio u bolnici?

-Prekršaji ukrajinskih mladih fudbalera bili su prežestoki, preagresivni. Stoga smo preventivno reagovali i preporučili pregled djece zbog potencijalnih povreda. Medicinsko je osoblje prije odlaska pregledalo male fudbalere kako bi sigurno otišli svojim kućama. Još nemamo tačnih informacija u kakvom su stanju, ali svakako ću vas obavijestiti naknadno. – osudio je takvo ponašanje Domagoj Bojčić.

Kao zaključak je dodao:

-Mi promovišemo Hrvatsku kao državu, promovišemo hrvatski turizam i hrvatski fudbal. Ovo je izolirani incident u 360 odigranih utakmica. To se dogodilo na terenu gdje postoje pravila fudbalske igre, dakle na samome igralištu. Igrači su se potukli za vrijeme utakmice, na što se umiješala klupa Šahtara, a ja želim naglasiti da mi takvo ponašanje nedvosmisleno osuđujemo, piše Jutarnjilist.

Prihvati notifikacije