Fudbal

Nevjerovatne stvari rade Argentinci uoči finala: Većina će ih danas nositi fotku jednog lika sa sobom, a to nije Messi

Argentinci koji će danas bodriti svoju fudbalsku reprezentacija protiv Francuske u finalnoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u Kataru, sve više pribjegavaju sujevjernim ritualima.

FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

Neki će da obuku komad odjeće naopačke i nositi amajlije, drugi će nositi fotografiju legende Dijega Maradone, a treći će mijenjati položaje dok sjede i gledaju utakmicu.

Ipak, većina će tradicionalno na stadion i uz TV ekrane danas imati fotografiju ili statuu legendarnog Malog zelenog, Diega Armanda Maradone.

FOTO: MARTIN DIVISEK/EPA
FOTO: MARTIN DIVISEK/EPA
FOTO:  MARTIN DIVISEK/EPA
FOTO: MARTIN DIVISEK/EPA
FOTO:  MARTIN DIVISEK/EPA
FOTO: MARTIN DIVISEK/EPA
FOTO:  MARTIN DIVISEK/EPA
FOTO: MARTIN DIVISEK/EPA

Za mnoge Argentince fudbal je više od sporta, tako da smatraju da treba da budu dobro pripremljeni kako bi na daljinu pomogli svojim igračima.

Sujevjerje je uzelo maha posle prvog poraza Argentine protiv Saudijske Arabije u prvoj utakmici prvenstva. Neki stanovnici smatraju da ono što su činili dok su gledali tada meč ne smiju nikako da ponove.

Pročitajte još

“Za izgubljeni meč protiv Saudijske Arabije (1-2), nosio sam dres broj 10, ali sam ga naopako obukao za meč protiv Meksika kada smo pobijedili sa 2:0. I od tada ga stalno nosim naopako”, rekao je jedan navijač i dodao da kad takav ritual dobro ide, ne treba ka nikako prekidati.

Drugi navijač je rekao da treba nositi istu odeću tokom gledanja svih utakmica i da nikako ne treba ići u toalet.

Jedna tinejdžerka je rekla da nije oprala dres od kada je reprezentacija počela da dobija utakmice.

Jedan navijač je rekao da treba mijenjati poze tokom gledanja utakmice. Dodao je da sjedi skrštenih nogu i mijenja taj položaj, ali je uvijek vrh jednog stopala uperen na protivnički gol.

Argentinci smatraju da je baksuszno govoriti unaprijed o rezultatu utakmice.

Finale Francuske i Argentine na programu je danas u 16.00 na stadionu Lusail, piše Kurir.

Prihvati notifikacije