Magazin

NEVJEROVATAN PROJEKAT: "Rolls-Royce" gradi nuklearni reaktor na Mjesecu (VIDEO)

Svemirska agencija Ujedinjenog kraljevstva ulaže 2,9 milijardi funti kako bi se napravio „Rolls-Royce“ nuklerani mikro reaktor na Mjesecu

FOTO: IT-MIXER.COM
FOTO: IT-MIXER.COM

U novu svemirsku trku uključuje se i Velika Britanija koja je objavila da će finansirati projekat kompanije „Rolls-Royce“ koja će da izgradi nuklearni reaktor na Mjesecu, koji će imati veliku ulogu u opskrbu energijom buduće mjesečeve baze.

Svemirska agencija Ujedinjenog kraljevstva kaže da će u projekat uložiti 2,9 milijardi britanskih funti, odnosno oko 3,3 milijarde evra, nakon što je u kompanija „Rolls-Royce“ već uložila 249 hiljada funti za inicijalnu studiju projekta.

Inženjeri i naučnici u kompaniji „Rolls-Royce“ rade na izgradnji nuklearnog mikro reaktora zbog njegove male veličine i sposobnosti da funkcioniše bez obzira na dostupnost sunčeve svjetlosti ili lokaciju.

Trenutno Rolls-Royce procjenjuje da će nuklearni mikro reaktor stići na Mjesec 2029. godine.

Pročitajte još

Najava finansiranja dolazi samo dva dana nakon što su NASA i Axiom Space predstavili novi prototip svemirskog odijela koje će astronauti Artemis 3 nositi na Mjesecu. Trenutno, NASA namjerava da pokrene misiju Artemis 3 u decembru 2025. NASA takođe planira da izgradi bazni kamp na površini Mjeseca.

U narednoj deceniji vjerovatno ćemo vidjeti veći napredak u svim oblastima lunarnog putovanja. Prošlog mjeseca, britanska svemirska agencija objavila je da će britanskim kompanijama biti stavljeno na raspolaganje 51 milion funti za izgradnju komunikacionih i navigacionih sistema za upotrebu u budućim lunarnim misijama.

Inicijativa dolazi kao dio programa „Moonlight“ Evropske svemirske agencije, koja želi satelite u orbiti oko Mjeseca kako bi pomogli budućim astronautima i roverima da komuniciraju, prenosi It-mixer.

Prihvati notifikacije