Košarka

Nestvarna partija Joela Embiida: Ubacio više od polovine poena svoje ekipe

Joel Embiid odigrao je fantastičnu utakmicu za Philadelphia 76erse, a njegova je ekipa savladala Utah Jazz 105:95. Susret je završio s nestvarnih 59 koševa, 11 skokova, osam asistencija i sedam blokada i time postao prvi igrač u NBA ligi od sezone 1973./74., odnosno uvođenja blokada u statistiku, koji je u istoj utakmici imao 50 ili više koševa, 10 ili više skokova te po pet ili više asistencija i blokada.

FOTO: PHILADELPHIA 76ERS/TWITTER
FOTO: PHILADELPHIA 76ERS/TWITTER

Postao je i prvi igrač nakon 2019. godine i Damiana Lillarda koji je ubacio više od polovine koševa svoje ekipe. Također, kombinira li se njegov napadački učinak iz ove utakmice s 42 poena koja je ubacio Atlanta Hawksima u prethodnoj, dolazi se do podatka da je Embiid u razmaku manjem od 24 sata ubacio 101 koš.

Dominacija u posljednjoj četvrtini

Do 59 koševa Embiid je stigao uz šut 19/28 iz igre i 20/24 s crte slobodnih bacanja, a dodatno fascinira podatak o dominaciji u posljednjoj četvrtini. U tom je periodu igre postigao 26 od ukupno 27 koševa svoje ekipe i imao pet blokiranih šuteva. Danuel House Jr. je ubacio jedno slobodno bacanje za 76erse u tom dijelu igre. Poređenja radi, kompletna ekipa Jazza u tih je 12 minuta ubacila 20 koševa i nije uspjela upisati ni jednu blokadu.

Historija Philadelphia 76ersa pamti tek pet utakmica u kojima su njeni igrači ubacili više od Embiida. To je napravio Allen Iverson u februaru 2005. kad je ubacio 60 poena, a prva tri mjesta zauzima Wilt Chamberlein sa 68, 65 i 62 koša.

Jedini igrač Philadelphije koji je uz Embiida u pobjedi protiv Utah Jazza sudjelovao s više od osam koševa bio je Tyrese Maxey s 18 poena. Jednako toliko, najviše kod poražene ekipe, ubacio je Malik Beasley.

Prihvati notifikacije