Svijet

Neobično pravilo: Kupio kartu za voz pa platio kaznu od 60 eura

Kupljena vozna karta ne znači automatski da je odmah važeća. To je nedavno doživio putnik u vozu Deutsche Bahna.

FOTO: JRPASS.COM/ILUSTRACIJA
FOTO: JRPASS.COM/ILUSTRACIJA

Ponekad bude gužva na peronu, ponekad na željeni voz stignete tek u zadnjoj sekundi. Moguće čak i bez valjane karte. No, to i nije baš problem u doba pametnih telefona: S odgovarajućom aplikacijom, kao što je DB Navigator, karta se može brzo kupiti, piše Fenix.

Jedan putnik koji je zbog nepoznavanja ovog pravila doživio neugodno iskustvo podijio ga je na Redditu, a zatim su o tome izvijestili i mediji. Muškarac je kupio kartu putem aplikacije i ušao u voz. Zatim je kontrolorka od njega zatražila kartu na uvid, a kad ju je pokazao, ona mu je rekla da karta nije valjana, mjerač vremena koji se nalazi u blizini QR koda pokazao je da će to biti tek za pet sekundi. Zbog toga je morao platiti dodatnih 60 eura.

“Nije imalo smisla o tome raspravljati”, zaključuje putnik.

“Čak i kad su ljudi pored mene stali u moju odbranu.”

“U skladu s tarifnim odredbama i kao i s papirnatim kartama, karta za mobilni telefon mora se kupiti prije ukrcaja ili prije prelaska barijere na peronu”, stoji na primjer u često postavljanim pitanjima na stranici minhenske gradske željeznice.

Međutim, u međumjesnom prijevozu postupa se drugačije nego u lokalnom prijevozu.

“Rezervirajte svoju međugradsku kartu do 10 minuta (čak i ako voz kasni) prije polaska”, upozorava bahn.de.

U svakom slučaju, vrijedi dobro pogledati važeće uvjete prijevoza pod kojima kupujete kartu. Na taj način se mogu izbjeći neugodna iznenađenja.

Prihvati notifikacije