Svijet

Neobična kazna: Ko vozi pijan, praće tijela u mrtvačnici

Moldavija je našla prilično radikalan način za borbu protiv vozača u pijanom stanju. Ova država godinama unazad ima velike probleme s vozačima koji voze u pijanom stanju, ali nova mjera koja je uvedena 2019. godine se pokazala efikasnom i smanjila je broj osoba koje ponavljaju taj prekršaj.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Oni vozači kojima se oduzme vozačka dozvola zbog saobraćajnog prekršaja, mogu da je dobiju nazad ako plate 200 eura i na taj način su “kupili” ulaznicu za specijalni korektivni program. Treba uzeti u obzir važnu činjenicu, a to je da prosječna plata u Moldaviji iznosi oko 270 eura.

Korektivni program se sastoji od rada u bolnici. Vozači koji su tu poslati moraju da pomažu medicinskom osoblju prilikom pružanja pomoći žrtvama saobraćajnih nesreća. Kada tu nije potrebna pomoć, poslati su na drugo odjeljenje – u mrtvačnicu! Moraju da rade sve poslove koji se tamo inače rade poput asistencija u autopsijama, pranje tijela. Program je počeo u glavnom gradu Kišinjevu 2019. godine sa šestoro vozača koji su kažnjeni zbog vožnje pod uticajem alkohola. Jedan je odustao nekoliko minuta nakon što je počeo da radi u mrtvačnici, a drugi je rekao da mu je to najteža lekcija u životu.

– Ovo mi je najteža pouka u životu. Gotovo je sa alkoholom, nikada više neću piti, niti jednu kap. Ne želim da se vratim ovdje – naveo je drugi vozač.

Kada kažnjeni vozači završe sa ovim specijalnim programom, moraju ponovo da polažu vozački ispit.

Trenutno, ovaj program u Moldaviji donosi odlične rezultate. Više od 600 vozača je prošlo kroz ovaj program, dosad je zabilježen samo jedan slučaj ponavljanja istog prekršaja, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije