Svijet

NE MIRIŠE NA DOBRO Tektonske promjene zbog rata u Ukrajini: Krenula je opasna utrka, a Kina je sve iznenadila

"Transferi oružja u evropske države su znatno povećani", kaže za DW Pieter Wezeman iz švedskog instituta za međunarodna mirovna istraživanja SIPRI.

FOTO:  ROBERT GHEMENT/EPA
FOTO: ROBERT GHEMENT/EPA

„Uloga Sjedinjenih Država kao globalnog isporučitelja oružja također se jasno povećala.“

Evropske države su u posljednje četiri godine (2018.-2022.) nabavile 47 posto više oružja iz uvoza nego u četiri godine prije toga (2013.-2017.). Evropske članice NATO-a su povećale uvoz naoružanja za čak 65 posto, piše DW.

Povećani izdaci

Na krilima te evropske utrke u naoružanju cijeli svijet je ukupno povećao izdatke za oružje za pet posto – iako su na drugim kontinentima zabilježeni padovi. Izvještaj obuhvaća samo izvezeno oružje, dakle ne kada, recimo, američka vojska nabavlja oružje od domaćih proizvođača.

Glavni razlog za taj ogroman skok u Evropi je rat u Ukrajini, što je tu zemlju dovelo na treće mjesto u svijetu po nabavci naoružanja u prošloj godini.

SIPRI u izvještaju analizira sve „transfere naoružanja”, pod čime podrazumijeva i kupovinu i besplatnu vojnu pomoć koja se stavlja na raspolaganje Kijevu. Institut potom procjenjuje vrijednost tog naoružanja.

Zbog toga ispada da je SAD prošle godine, unatoč velikoj vojnoj pomoći Ukrajini, veću vrijednost oružja izvezao u Kuvajt, Saudijsku Arabiju, Katar i Japan. Jer, te su zemlje kupile američke najmodernije skupe sisteme, a u Ukrajinu mahom ide polovno oružje iz arsenala SAD-a čija je vrijednost manja.

Isti redoslijed

Redoslijed pet najvećih izvoznika oružja nije se mijenjao: nakon SAD-a slijede Rusija, Francuska, Kina i Njemačka.

Ali, promijenilo se to da su Amerikanci u četverogodišnjem razdoblju povećali izvoz za dodatnih 14 posto i sada na njih otpada čitavih 40 posto globalnog izvoza oružja. Francuska je povećala svoju prodaju za čak 44 posto i učvrstila se na trećem mjestu.

Kako kažu u SIPRI-ju, takve velike promjene nisu neobične kod naoružanja, jer su za rast izvoza često dovoljne jedna ili dvije velike i skupe narudžbe. Ali, kako kaže Wezeman, za rast francuske industrije postoje i strukturni razlozi: „Francuska jako potiče svoju namjensku industriju i time u posljednjem desetljeću postiže velike uspjehe.”

U istom razdoblju je njemački izvoz pao za 35 posto, a kineski za 23 posto. „Kini nije uspjelo prodrijeti na neka velika tržišta, u nekim slučajevima to ima jasne političke razloge“, kaže nam istraživač instituta iz Stockholma. Recimo, Kina ne prodaje oružje susjednoj Indiji koja spada među velike kupce.

Kina iznenadila

„Iznenađujuće je pak što se Kina nije uspjela izboriti s konkurentima iz SAD-a i Evrope ni u većini država Bliskog i Srednjeg istoka“, dodaje Wezeman.

Među kontinentima, najveći pad uvoza od 40 posto zabilježila je Afrika. To, kako kaže naš sugovornik, nije u direktnoj vezi s brojem oružanih sukoba. „Tamošnje zemlje ne mogu si priuštiti mnogo naoružanja visoke tehnologije, zato vrijednost transfera oružja nije tolika koliko bi se pomislilo po broju konflikata.”

Istraživači primjećuju da je Rusija pretekla Kinu kao glavni dobavljač podsaharske Afrike, što je posebno vidljivo poslije državnih udara u Maliju. I Turska nabavlja bitno manje oružja od SAD-a.

SAD će ostati daleko najveći izvoznik

SIPRI je analizirao i narudžbe skupog oružja poput vojnih aviona, ratnih brodova, nosača zrakoplova i podmornica za iduće razdoblje.

Prema njihovoj analizi, SAD će ostati daleko najveći izvoznik. Oko 60 posto svih naručenih borbenih aviona i helikoptera su američke proizvodnje. Samo prošle godine je 13 država naručilo 376 takvih američkih letjelica.

Francuska bilježi veliki broj narudžbi, dok njemačke letjelice nije naručio nitko, ali zato jest brodove. Rusija ima relativno malo narudžbi što se objašnjava time da domaćoj vojsci treba više naoružanja pa je manje na prodaju, piše Net.hr.

Prihvati notifikacije