Košarka

NBA ukida sporno pravilo: Uskoro će srednjoškolci ponovo moći na draft

NBA liga uskoro će ponovno dopuštati mladim košarkašima da se odmah nakon srednje škole prijave na draft. Od 2005. godine na snazi je pravilo prema kojem mora proći barem jedna godina prije nego što dobiju priliku postati dio najjače lige svijeta. U teoriji, pravilo bi se moglo ukinuti 2024. godine, ali zbog specifične situacije na NBA tržištu vjerojatno će proći više vremena.

FOTO: RHONA WISE/EPA
FOTO: RHONA WISE/EPA

Američki mediji javljaju da se NBA i Udruga igrača (NBPA) slažu oko pomicanja dobne granice za draft s 19 natrag na 18, ali tako osjetljivo pravilo može se mijenjati samo prilikom pregovora o novom kolektivnom ugovoru (CBA), u kojem se najvažnija pitanja uglavnom svode na podjelu prihoda NBA lige između vlasnika klubova i igrača.

Novi ugovor već idućeg ljeta?

Trenutni kolektivni ugovor ističe 2024., ali obje ga strane imaju pravo raskinuti godinu dana ranije, dakle već idućeg ljeta. Pregovori oko CBA-a, koji se potpisuje na višegodišnji period, u nekoliko su navrata doveli do lockouta, a u dva navrata zbog toga su se otkazivale utakmice pa je u sezoni 1998./99. odigrano samo 50, a 2010./11. ukupno 66 utakmica umjesto standardne 82.

No trenutno nema naznaka da će s istekom ovog kolektivnog ugovora doći do novog lockouta, štoviše, dvije strane mogle bi se usuglasiti oko najvažnijih pitanja dovoljno rano da istupe iz aktualnog CBA-a već 2023. i odmah dogovore novi.

Kobe i LeBron su među izuzecima

Pitanje ulaska najboljih srednjoškolaca direktno u NBA desetljećima je vrlo kontroverzno jer je bilo izuzetno uspješnih primjera koji su završavali fenomenalnim karijerama, poput Kevina Garnetta, Kobea Bryanta, Tracyja McGradyja, LeBrona Jamesa i Dwighta Howarda.

No istovremeno su brojni tinejdžeri precjenjivali svoje sposobnosti i neslavno propadali dok su klubovi na njih trošili visoke pickove na draftu birajući igrače prvenstveno na temelju potencijala, koji se najčešće ne bi razvio. Zato je NBA 2005. uvela dobnu granicu i pravilo da se igrač ne može prijaviti za draft do godine u kojoj navršava 19.

Budući da na sveučilištu nisu smjeli dobivati novac, najbolji maturanti od tada traže alternativne načine zarade nakon srednje škole, pa su neki s 18 godina dolazili igrati u Evropu, a prvi poznati primjer bio je Brandon Jennings, koji je prvu profesionalnu sezonu igrao u rimskom Virtusu, tada Lottomatici.

NBA je posljednjih godina čak i formirala ekipu Ignite u Razvojnoj ligi, u kojoj su igrali najbolji klinci koji nakon srednje škole nisu željeli na univerzitet, odnosno u izrabljivački NCAA sistem koji na sportašima s koledža zarađuje milijarde dolara, a plaća ih samo obrazovanjem.

Uskoro će, dakle, srednjoškolci opet moći na draft, ali potpuna je nepoznanica kada će ukidanje pravila stupiti na snagu. U teoriji, ako se novi CBA potpiše već idućeg ljeta, srednjoškolci bi na draft mogli već 2024.

No očekuje se da se to neće dogoditi još barem nekoliko godina poslije kako bi se tranzicija olakšala brojnim klubovima koji su, poslujući pod aktualnim pravilima, već trejdali brojne buduće pickove. Posljednjih je godina posebno popularno da klubovi u rekonstrukciji traže mnoštvo pickova za svoje igrače.

Zato trenutno manje od trećine klubova ima sve svoje pickove u sljedećih sedam godina, a dobar dio ih je završio u nekolicini ekipa koje su trejdale svoje zvijezde, poput Houstona, Oklahoma Cityja, New Orleansa te od ovog ljeta San Antonija i Utah Jazza.

Zbog ukidanja dobnog ograničenja klubovi će drukčije planirati svoju budućnost i više vrednovati pickove jer su kroz posljednjih desetak godina klubovi drastično popravili svoje razvojne programe za mlade igrače, u čemu su prednjačili Toronto, Miami i San Antonio. A uz kvalitetne razvojne programe, kakvih donedavno nije bilo, značajno se smanjuje mogućnost propadanja sirovih talenata.

Prihvati notifikacije