Život

Naučnici zaustavili propadanje organa nakon smrti

Na temelju ranih eksperimenata na svinjama naučnici su otkrili da se propadanje tkiva nakon smrti može zaustaviti i da se stanične funkcije mogu obnoviti, što bi u konačnici moglo pridonijeti povećanju broja ljudskih organa za potrebe transplantacija.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Sat nakon što su zaustavili rad srca kod anesteziranih životinja, istraživači s Yalea uspjeli su ponovno pokrenuti cirkulaciju krvi pomoću specijaliziranog stroja i sintetičke tekućine koja prenosi kisik i ostale komponente važne jer potiču zdravlje stanica i suzbijaju nastanak upale.

Nakon šest sati tretman obavljen takozvanom OrganEx tehnologijom smanjio je ili ispravio neka oštećenja, poput oticanja tkiva organa i kolapsa krvnih žila, do čega obično dolazi zbog nedostatka kisika u trenutku kad srčani zastoj obustavi protok krvi.

“Rezultati pokazuju da nakon što prestane raditi tijelo nije ‘tako mrtvo’ kao što smo dosad pretpostavljali”, rekao je Zvonimir Vrselja sa Sveučilišta Yale na brifingu za novinare. “Uspjeli smo pokazati da smo u stanju ‘uvjeriti’ stanice da ne umru”.

Prihvati notifikacije