IT

Naučnici stvaraju prvi 3D ŠTAMPAN kolač od sira na svijetu za samo 30 minuta

Prvi 3D štampani kolač od sira napravljen je od sedam sastojaka.

FOTO: SCIFOOD
FOTO: SCIFOOD

To bi moglo značiti kraj satima u kuhinji 3D štampani kolač od sira za koji je potrebno samo 30 minuta da se napravi.

Inženjeri sa Univerziteta Columbia predstavili su prvi kolač na svijetu napravljen po tehnologiji koja pedantno nanosi sedam jestivih sastojaka u trokutasti oblik.

Temeljni sastojak su graham krekeri, a slojevi se sastoje od putera od kikirikija, Nutelle, višanja, pirea od banane, želea od jagoda i šlaga.

FOTO: CREATIVE MACHINES LAB/COLUMBIA ENGINEEING
FOTO: CREATIVE MACHINES LAB/COLUMBIA ENGINEEING

Tim nije ispričao kakav je okus kolača od sira, samo da je veganski , ali napominje da je eksperiment trebao pokazati kako će 3D štampanje poboljšati industriju “sastavljanja” hrane.

Autori napominju da bi precizno štampanje višeslojnih prehrambenih artikala moglo proizvesti hranu koja je prilagodljivija, poboljšati sigurnost hrane i omogućiti korisnicima da lakše kontroliraju sadržaj nutrijenata u obrocima – i za kraće vrijeme.

Glavni autor Jonathan Blutinger rekao je u izjavi: “Budući da je 3D štampanje hrane još uvijek u nastajanju, potreban joj je ekosistem podrške industrijama kao što su proizvođači kertridža za hranu, datoteke recepata za preuzimanje i okruženje u kojem se mogu kreirati i dijeliti ovi recepti. Njegova prilagodljivost čini ga posebno praktičnim za tržište mesa biljnog porijekla, gdje tekstura i okus moraju biti pažljivo formulirani kako bi oponašali pravo meso”.

FOTO: CREATIVE MACHINES LAB/COLUMBIA ENGINEERING
FOTO: CREATIVE MACHINES LAB/COLUMBIA ENGINEERING

Tim je naknadno ugradio gotovi 3D štampač koji je koristio sastojke onako kako idu redom, a laser je tostirao graham pastu za kreker za teksturu više nalik na koru.

Glava štampača ima mali vrh šprice koji hvata određene sastojke u zavisnosti od toga šta je programirano u njegovom softveru.

Inženjeri su dizajnirali desert na kompjuteru, pritisnuli dugme i…

Kolač od sira je bio rezultat “prema našim saznanjima, rekordanog broj sastojaka u jednom štampanom prehrambenom proizvodu”, napisali su istraživači u studiji objavljenoj u časopisu Nature .

“Dizajn naše štampe postao je sličan izgradnji kuće u kojoj su podovi, zidovi i plafoni osnova (graham kreker) i unutrašnji bazeni (Nutella i puter od kikirikija) koji drže mekše sastojke (banane i žele).”

Prihvati notifikacije