Život

Naučnici objavili koliko čovjek najduže može da živi

Istražujući podatke oko 75.000 Nizozemaca čija je tačna starost zabilježena u trenutku smrti, statističari sa univerziteta Tilburg i Erazmo Roterdamski utvrdili su maksimalnu gornju granicu životnog vijeka žena na 115,7 godina.

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH

Kod muškaraca ta starost je nešto niža 114,1 godina. Uzorci su iz podataka koji obuhvataju posljednjih 30 godina, rekao je profesor Džon Ajnmahl, jedan od trojice naučnika koji su sproveli studiju.

“Naravno, prosječni životni vijek se produžio. Ipak, maksimalna gornja granica nije se promijenila”, pojasnio je Ajnmahl.

Ovde se ne radi o očekivanom životnom vijeku, nego o životnom vijeku koji se koristi za određivanje koliko dugo pojedinac može živjeti ako se brine za sebe. Ovi nalazi podudaraju se sa studijom sprovedenom u Americi, gdje su istraživači otkrili sličan raspon životnog vijeka.

Naučnici su utvrdili da je maksimalni životni vijek osobe uglavnom u njenim devedesetima i malo je vjerovatno da će se ikada povećati iznad 115. No, potvrdili su da se broj ljudi koji su doživeli 95 u Nizozemskoj u posljednjih 30 godina utrostručio.

Najstarija osoba koja je ikad živjela doživjela je čak 122 godine. Jeanne Louise Calment rođena je 1875. godine u Francuskoj. Umrla je 1997. Upisana je u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je najduže živjela.

Ajnmahl je rekao da će nalazi istraživanja biti objavljeni u narednih mjesec dana.

Prihvati notifikacije