Fudbal

Nakon žalbe Srbije: UEFA pokrenula istragu protiv Albanije i Hrvatske na Euru

UEFA je saopštila danas da je pokrenuta istraga zbog poruka mržnje i netrpeljivosti koje su se čule tokom utakmice Evropskog prvenstva između Hrvatske i Albanije juče u Hamburgu.

FOTO: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT
FOTO: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT

Horsko skandiranje navijača obje reprezentacije „Ubij, ubij Srbina“, moguće, biće okarakterisano kao rasizam i diskriminacija, navodi se u saopštenju Disciplinske komisije UEFA.

„U skladu sa članom 31/4 Disciplinskog pravilnika UEFA, Etički i disciplinski inspektor UEFA pokrenuo je istragu zbog potencijalnog rasističkog i/ili diskriminišućeg ponašanja navijača koje se navodno odigralo tokom utakmice grupne faze Evropskog prvenstva 2024. između selekcija Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i Albanske fudbalske asocijacije (FSHF), odigrane 19. juna 224. u Hamburgu“, navodi se u kratkom saopštenju.

„Više informacija na ovu temu biće dostupno naknadno“, dodato je.

Takođe, u istom dokumentu, navedeno je i da je otvoren postupak protiv reprezentativca Albanije Mirlinda Dakua, zbog snimka na kojem se vidi kako, s megafonom u ruci, sa terena provocira uvredljivo skandiranje prema Sjevernoj Makedoniji i narodu te zemlje.

Nedugo nakon završetka utakmice u kojoj je Albanija dugo vodila, pa izborila bod duboko u nadoknadi vremena, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović u programu Javnog servisa izjavio je da je „FSS spreman da povuče reprezentaciju sa turnira ukoliko ponašanje navijača reprezentacija Hrvatske i Albanije prođe bez adekvatne kazne“, piše N1.