Tenis

Najveći skandal u historiji? Teniseri gemove prodavali za 400, mečeve za 2000 eura

Svijet tenisa trenutno potresa veliki skandal vezan za namještanje mečeva.

FOTO: ATP TOUR
FOTO: ATP TOUR

Kako navodi francuski L’Equipe, radi se o vjerovatno najvećem takvom skandalu u historiji. Nadležna tijela istražuju 375 dvoboja odigranih između februara 2014. i juna 2018., a ti mečevi povezani su sa 181 teniserom.

Glavni čovjek operacije navodno je 32-godišnji Grigor Sargsyan, poznat kao Master, mafijaš povezan s armenskom mafijom. Njega se tereti da je podmićivao tenisače i namještao mečeve.

Većinom se tu radilo o mečevima tenisera koji su bili ispod 200. mjesta na ATP ljestvici, odnosno onima koji su zarađivali dovoljno malo da ih se u teoriji i može nagovoriti da za malu naknadu namjeste meč.

Poznate su i tarife

Spomenuti Armenac je već odslužio osam mjeseci zatvora nakon što je uhićen pod ovim optužbama, a bio je prisutan i na nedavnom nastavku suđenja u Belgiji.

Francuski igrači Mick Lescure i Jules Okala, teniseri za koje je već potvrđeno da su bili dio mreže koja je namještala mečeve, suspendirani su od decembra.

U javnost su izašle i tarife za namještanje. Tako su svi osumnjičeni u ovoj aferi za izgubljeni gem u pojedinačnom meču dobivali 400 eura, za izgubljen meč parova u dva seta dobivali bi po 2000 eura, a najviše se dijelilo oko 3000 eura. Navodno je ukupno kroz račune glavnih ljudi operacije prošlo oko osam miliona eura u periodu od dvije godine.

Prihvati notifikacije