Retrovizor

Na Olimpijadi u Los Anđelesu Švabo Osim je pokazao kakav je mag: "Piksi, nema medalje, moraš u vojsku"

- Na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine, reprezentacija Jugoslavije osvojila je bronzanu medalju. Tog 10. avgusta 1984. su izabranici Ivana Toplaka savladali selekciju Italije sa 2:1. Ipak, mnogi smatraju da je najzaslužniji za ovaj rezultat bio Toplakov pomoćnik Ivica Osim. Tada je već pokazao da će biti trenerski mag.

FOTO: TWITTER
FOTO: TWITTER

Na olimpijskom postolju nisu se našli Dragan Stojković i Srećko Katanec, jer su hitno morali da se vrate u zemlju zbog odsluženja vojnog roka. Medalje su primili naknadno za vrijeme vojničkih dana, kada su u uniformi došli na jedan meč tadašnje Prve lige i tu dobili odličja. Inače, Katanec je vojsni rok služio u Sarajevu.

Pročitajte još

Poslije tri srebra – 1948. u Londonu, 1952. u Helsinkiju i 1956. u Meluburnu, odnosnoh istorijskog zlata u Rimu 1960, Plavi su u gradu u Kaliforniji bili bronzani.

U grupi B, Jugoslavija je ostvarila sva tri trijumfa, protiv Kameruna 2:1, Kanade 1:0 i Iraka 4:2 i u četvrtfinalu se ukrstila sa Njemačkom. Bili smo bolji sa 5:2, ali je Francuska bila prepreka u polufinalu, poslije produžetaka Jugoslavija je pala sa 4:2. 

Bronza nije izostala, pred 100.374 gledalaca na stadionu “Rouz Bol” u Pasadeni, Azuri su vodili na poluvremenu, ali su Plavi u nastavku golovima Mirsada Baljića i Stjepana Deverića preokrenuli rezultat i došli do bronzane medalje. U tom timu, kao i šest godina kasnije na SP u Italiji 1990. nastupala su tri fudbalera Željezničara – Baljić, Baždarević i Čapljić.

Pored njih tTim su činili i Borislav Cvetković, Stjepan Štef Deverić, Milko Đurovski, Marko Elsner, Nenad Gračan, Tomislav Ivković, Srečko Katanec, Branko Miljuš, Mitar Mrkela, Jovica Nikolić, Ivan Pudar, Ljubomir Radanović, Admir Smajić i Dragan Stojković Piksi.

Prihvati notifikacije