Fudbal

Na Mundijalu u Kataru: Ofsajd će određivati pomoću 12 kamera i čipa u lopti

Poluautomatska tehnologija za ofsajd biće korištena na ovogodišnjem Svjetskom fudbalskom prvenstvu i odluke će se donositi brže i preciznije nego do sada, saopštila je danas Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA).

FOTO: OVAKVIH GREŠAKA VIŠE NEĆE BITI/ARHIVA
FOTO: OVAKVIH GREŠAKA VIŠE NEĆE BITI/ARHIVA

Nova tehnologija smanjiće primjenu sistema video-asistencije za sudije (VAR) i skratiće vrijeme potrebno za provjeru da li je igrač bio u marginalnom ofsajdu ili ne.

Sistem je zasnovan na 12 kamera koje su strateški raspoređene ispod krova stadiona i čipu u lopti kojom se igra utakmica, navodi FIFA.

Vrši se praćenje svakog igrača u 29 tačaka 50 puta u sekundi i izračunava se njegova pozicija na terenu.

Predsjednik Fifine Sudijske komisije Pjerluiđi Kolina rekao je da se radilo na unapređenju primjene sistema VAR i da su svi svjesni da utvrđivanje ofsajda ponekad traje predugo.

Rješenje je sistem SAOT, koji donosi futuristički element u igru, pošto će gledaoci moći da vide trodimenzionalne animacije kada VAR donosi odluku i objašnjenje na velikom ekranu na stadionu.

Tehnologija je testirana na dva turnira u prethodnih sedam mjeseci, a sada će se koristiti na svim stadionima tokom Svjetskog prvenstva u Kataru od 21. novembra do 18. decembra.