Retrovizor

Na današnji dan: U Španiji pronađena bista Dame iz Elchea, kruna iberske umjetnosti

Dana 4. avgusta 1897. godine u Španiji je pronađeno poprsje tzv. Dame iz Elchea (španj. Dama de Elche), remek-djelo iberske umjetnosti. Riječ je o skulpturi izrađenoj od kamena, s masom od oko 65 kilograma i visinom od oko 56 centimetara.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Skulptura je nekad bila obojena, a osobito je prepoznatljiva po kompleksnim ukrasima na glavi. Otkopana je kod gradića Elchea, na arheološkom nalazištu La Alcudia. Riječ je o lokaciji udaljenoj samo oko deset kilometara od obale Sredozemnog mora, nedaleko od španskog grada Alicantea.

Skulpturu Dame iz Elchea može se datirati u period između 500. i 300. godine prije Krista, prije rimskog osvajanja Pirenejskog poluotoka. Pripadala je vremenu procvata iberske umjetnosti, s time da je vjerojatno nastala i pod snažnim uticajem drugih kultura. Smatra ju se izrazom visokog stepena umjetničkog dosega Ibera, koji su područje današnje Španije naseljavali u antičkom periodu. Iberi su s juga bili pod uticajem Kartažana, a sa sjevera i sjeverozapada pod uticajem Kelta. S područja Sredozemnog mora dopirao je do njih i uticaj helenističke kulture.

Postoji više teorija o tome koga spomenuto poprsje prikazuje, kao i o namjeni te skulpture. Zbog duboke udubine na stražnjoj strani skulpture smatra se da je mogla služiti za pohranu pepela pokojnika. Zbog svoje je prepoznatljivosti i kulturno-historijsk važnosti skulptura Dame iz Elchea bila prikazivana čak i na španskim novčanicama. Danas se čuva u Nacionalnom arheološkom muzeju (španj. Museo Arqueológico Nacional) u Madridu.

Prihvati notifikacije