Retrovizor

Na današnji dan: Prije 34 godine u Pakistanu osnovana al-Qaida

Dana 11. avgusta 1988. godine održan je prvi sastanak organizacije koja je postala poznata pod nazivom al-Qaida (piše se i u oblicima al-Qa’ida, al-Kaida, al-Qaeda). Njeno ime na arapskom jeziku znači temelj ili baza, a može označavati bazu u vojnom smislu. Ključna osoba za osnivanje al-Qaide bio je Osama bin-Laden, sin saudijskog milijardera te pripadnik velike i bogate porodice. U osnivanju al-Qaide sudjelovao je i Ayman al-Zawahiri, koji je Osamu kasnije naslijedio na mjestu čelnog čovjeka te organizacije, a koji je nedavno ubijen u američkom zračnom napadu na Kabul.

FOTO: HO/SCANPIX
FOTO: HO/SCANPIX

Prvi sastanak al-Qaide održan je u pakistanskom gradu Peshawaru. Riječ je o strateški važnom gradu u Pakistanu, smještenom samo 40-ak kilometara od granice s Afganistanom. Iz Peshawara put vodi prema Afganistanu kroz znameniti planinski prijevoj Hajber, koji je hiljadama godina funkcionirao kao važan prolaz iz Indije prema Afganistanu.

Osama bin-Laden bio je na čelu al-Qaide do 2011. godine tj. tokom gotovo 23 godine. Ubijen je u Pakistanu nakon dugotrajnog skrivanja u maju 2011. godine, u dobi od 54 godine. Njegovo ubistvo dogodilo se kod pakistanskog grada Abbottabada, koji se nalazi oko 150 kilometara istočno od spomenutog Peshawara.

Odgovorna je za više teških terorističkih napada, kao napadi 11. septembra 2001., nakon kojih SAD pokreće Rat protiv terorizma koji je bitno oslabljuje i tjera njezine članove iz Afganistana. Nakon toga al-Qaida se reorganizira i sprema za nove napade.

Prihvati notifikacije