Fudbal

MUP ZDK o duelu Zmajeva i Crne Gore: Kome je večeras zabranjen ulazak na Bilino polje?

Uprava policije MUP-a ZDK formirala je štab čiji je osnovni zadatak planiranje i realizacija mjera na osiguranju utakmice UEFA Liga nacija između reprezentacija BiH i Crne Gore, koja će se odigrati večeras s početkom u 20.45 sati, na stadionu Bilino polje u Zenici.

FOTO: NSBIH
FOTO: NSBIH

Sačinjen je plan osiguranja, na osnovu kojeg će policijski službenici Uprave policije MUP-a ZDK, uz angažovanje i pomoć pripadnika drugih policijskih agencija, preduzeti sve potrebne mjere kako bi se utakmica održala u sigurnim uvjetima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju, saopćio je MUP ZDK.

Iz policije upozoravaju kako će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu sa izdatim naredbama ovlaštenih službenih lica, kao i u skladu sa odredbama Zakona o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje.

U cilju dosljedne primjene navedenih zakonskih odredbi, prvenstveno kada su u pitanju nedozvoljeni predmeti i protivpravna ponašanja, podsjećamo navijače na odredbe Člana 4. Zakona o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su definisani svi prekršaji iz naznačenog zakona, opisane protivpravne radnje i ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja utakmice, te sankcije za utvrđene prekršaje.

Naznačenim zakonom je zabranjeno unošenje na stadion: bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje, pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.) i alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka.

Kako bi se izbjegle gužve na ulazima u stadion, iz MUP-a ZDK pozvali su navijače da ranije planiraju dolazak na utakmicu.

Osobama koje se budu ponašale nasilnički, kao i osobama pod utjecajem alkohola ili narkotičkih sredstava, bit će zabranjen ulazak na stadion.

“S obzirom na to da će na prostoru oko stadiona biti ograničeno parkiranje putničkih motornih vozila, policija je pozvala građane da parkiranje svojih vozila izvrše na drugim prostorima i u skladu sa režimom saobraćaja u gradu, te da u vozilima ne ostavljaju predmete koji bi mogli biti predmet izvršenja krivičnih djela.

Podsjećamo navijače na njihovu obavezu da postupaju u skladu sa naredbama izdatim od policijskih službenika kao i uputama predstavnika zaštitarskih agencija i drugih službenih lica.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim sigurnosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu”, dodaje se u saopćenju.

Prihvati notifikacije