Ostalo

MOTO GP: Prodan "spektakl na dva točka", preuzeli ga vlasnici Formule 1!

Moto GP ima novog vlasnika - kompaniju Liberty Media, koja već godinama vodi i Formulu 1.

FOTO: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA
FOTO: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA
Ilustracija

Kupovina najvećeg spektakla na dva točka potvrđena je danas, nakon što se o tome spekuliralo mjesecima.

Procjenjuje se da je dogovor između Liberty Medije i Dorne, vlasnika komercijalnih prava za Moto GP, vrijedan više od četiri milijarde dolara, prenosi SK.hr

Prema dogovoru obje strane, Dorna će ostati nezavisno tijelo unutar Libertyja i nastavit će kontrolirati prvenstvo, a to ujedno znači da će Carmelo Ezpeleta ostati na njegovom čelu.

U saopćenju se navodi i da će sjedište Moto GP-a u Madridu. Liberty će kontrolirati oko 86 posto Dorne, dok će menadžment španske kompanije zadržati udio od 14 posto.

“Ovo je savršen naredni korak u evoluciji Moto GP-a i uzbuđeni smo što on donosi Dorni, Moto GP paddocku i ljubiteljima motociklizma”, rekao je Ezpeleta.

“Ponosni smo na globalni sport koji smo izgradili, a ova transakcija odaje poštovanje vrijednosti sporta danas i njegovom potencijalu za rast. Liberty ima nevjerovatan utjecaj na razvoj sporta i ne bismo mogli zamisliti boljeg partnera.”

Pored Moto GP-a, Dorna kontrolira i niže kategorije – Moto 2, Moto 3, Moto E, kao i Superbike. Očekuje se da će akvizicija Moto GP-a biti gotova do kraja godine.

Prihvati notifikacije