Magazin

Moderna tradicionalna jela: Baklava cheesecake

Cheesecake je najdraži kolač većini ljudi.

FOTO: INSTAGRAM@PREGACHA
FOTO: INSTAGRAM@PREGACHA

Lagan, jednostavan te se brzo sprema i možemo mu dodati koji god sastojak poželimo.

S druge strane, ako nas uhvati želja za nečim konkretnijim, sočnijim i puno slađim, kraljica kolača – baklava, uvijek je dobar izbor. Kreativnost je ključna u spremanju slastica, a food blogerica Irena ima talent za spajanje nespojivog, piše zadovoljna.hr.

FOTO: INSTAGRAM@PREGACHA
FOTO: INSTAGRAM@PREGACHA

U nastavku vam donosimo recept za najinovativniji kolač do sada – baklava cheesecake.

Sastojci:

Agda:

200 ml vode

200 g šećera

100 g meda

Sok jedne narandže ili pola limuna

Orašasti dio:

200 g orašatih plodova (po 50 g badema, oraha, lješnjaka i pistacija)

po želji 50 g sušenih grožđica

1 kašičica cimeta

4-5 kašika sirupa

Krema od sira:

600 g krem-sira

150 g šećera u prahu

120 g grčkog jogurta, kiselog vrhnja ili milerama

4 jaja

2 kašike soka od limuna

100 ml vrhnja za šlag

40 g gustina ili glatkog brašna

Prstohvat soli

Dodatno:

500 g kora za savijače

125 g otopljenog maslaca

Priprema:

Pripremite agdu. Pomiješajte sve sastojke. Kad proključa, kuhajte 15 minuta.

Pripremite orašasti dio. Orašaste plodove sameljite u sjecku, ali ne skroz u prah, neka ostane komadića. Dodajte cimet i gorožđice ako koristite, te ohlađeni sirup i promiješajte. Smjesa ne smije biti tekuća, nego ljepljiva, agda je tu samo malo da poveže smjesu.Pripremite kremu od sira. Umutite krem-sir i šećer u prahu dok ne postane kremast. Dodajte ostale sastojke i sjedinite.

Postupak slaganja:

Kalup za torte promjera 24 cm obložite papirom za pečenje po dnu, a ostatak kalupa namastite. Jednu koru ostavite sa strane.Uzimajte jednu po jednu koru za savijače i dobro je premažite otopljenim maslacem. Slažite ih u kalup tako da višak presavijete preko obruča kalupa.Kad ste potrošili kore, pospite sa malo više od pola smjese od orašatih plodova i dobro ih utisnite. Istresite kremu od sira, pa preko kreme pospite ostatkom smjese orašatih plodova.Prebacite presavijeni višak kora prema sredini torte, preklopite preko kreme. A onaj list koji ste ostavili sa strane natrgajte na komadiće i poslažite po vrhu torte.

Postupak pečenja:

Rernuzagrijte na 160 stepeni. Ubacite u pećnicu i pecite oko 55 minuta do sat. Kad je pečen, ugasite rernu, a kolač ostavite unutra sa malo otvorenim vratima 10-20 minuta.Izvadite ga, prelijte vruć hladnom agdom, po vrhu i rubovima. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa ubacite u hladnjak preko noći.Inovativni i baš posebni recept podijelila je Irena s bloga Pregacha, piše zadovoljna.hr.