Politika

Miro Lazović za Bosnainfo: "Plediram da visoki predstavnik propiše sankcije..."

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990., predsjedavajući Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama u Bosni i Hercegovini (BiH), te ratni predsjednik Skupštine RBiH za portal Bosnainfo kazao je svoje mišljenje o političkoj situaciji koja vlada, ali i izborima koji tek predstoje.

FOTO: OSLOBOĐENJE
FOTO: OSLOBOĐENJE

“Gospodin Schmidt je donio odluku da svoje aktivnosti usmjerava uglavnom na transparentnost izbornog procesa, ali i dao rok političkim liderima od šest sedmica da pokušaju u tom vremenskom intervalu da se dogovore oko eventualnih izmjena izbornog zakona. Ja nisam uvjeren da će lideri to uspjeti dogovori, jer da su spremni i sposobni dogovarati izmjene izbornog zakona to bi uradili mnogo prije. Suprotne su pozicije sa kojih političke partije polaze kada je u pitanju izborni zakon i nisam optimista da mogu išta korisno uraditi i napraviti jedan koristan dogovor”, ističe Lazović za Bosnainfo.

Prva sedmica nakon sastanka političkih lidera sa visokim predstavnikom je iza nas, a kako stvari stoje čini se da nema interesa da iko od političkih predstavnika napravi prvi korak, sazove sastanak i ponovno pokuša razgovarati.

“Da li će gospodin Schmidt nakon šest sedmica nešto uraditi, ostaje da se vidi i ja mislim da ne bi trebalo pred izbore ništa radikalno donositi, ali da bi se mogle propisati ustavne odredbe visokog predstavnika, mehanizmi deblokade Federacije nakon izbora, na način da se propišu jasne procedure oko konstruisanja oba Doma naroda i izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije. Prije svega, plediram da visoki predstavnik propiše sankcije za političke partije i one lidere koji bi nastavili sa opstrukcijama u primjeni izbornih rezultata i kada je u pitanju formiranje vlasti“, mišljenja je Lazović.

Da li nakon 30 godina Bosna i Hercegovina može krenuti u boljem smijeru, gospodin Lazović tvrdi:

“Trideset godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, patnji, političkih blokada i sukoba sa kojima se suočava država Bosna i Hercegovina i građani Bosne i Hercegovine konačno je došlo vrijeme da se sa političke scene sklone etničke politike. Vrijeme je da se otvori prostor za politike koje će zagovarati državu punih ljudskih prava i sloboda na cijelom prostoru i koje će zagovarati puno primjenu evropskih principa i standarda u Ustav i izborni zakon BiH kako bi se otvorila perspektiva Bosancima i Hercegovcima da žive u jednoj stabilnoj demokratskoj funkcionalnoj državi. I to ne na način da je etnički i dalje dijele političke partije koje trideset godina, mislim na ove nacionalne partije i na njihovu politiku i u tome je i bio protest građana pred OHR-om, dakle u tome je jasna poruka da je došlo vrijeme da se BiH usmjeri na put evropskih principa i standarda, a ne da se nastave etničke podjele”, naglasio je Lazović.

Na pitanje da li se slaže i podržava nekog od pojedinaca koji su u izbornoj utrci, gospodin Miro Lazović nije se želio izjasniti.

Ja sam čovjek koji pripada građanskoj opciji, svakako da protežiram samo one političke partije i pojedince koji zagovaraju tu opciju. Ne bih se sada određivao konkretno i personalno ni o jednom imenu. Ostaje da se vidi koga će građani izabrati. Za mene su važniji izbori za Parlament BiH nego izbori za člana Predsjedništva BiH, smatram da se u parlamentu vodi prava politička bitka za budućnost Bosne i Hercegovine”, kazao je za Bosnainfo Miro Lazović.

Prihvati notifikacije