Politika

Ministrica Turković: Nismo prekoračili limit, potrošili smo samo 43.094 KM

Ured za reviziju institucija BiH objavio je godišnji izvještaj u kojem je dao svoje viđenje finansijske situacije u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a koje je, kako prenose mediji, prošle godine u kasi imalo više od 53,4 miliona KM.

FOTO: PRINSCREEN
FOTO: PRINSCREEN

Jedna od stavki koju su revizori izdvojili je potrošnja po biznis kartici. Tako je limit na kartici koju koriste ministar, zamjenik ministra i tajnik, prema njihovom izvještaju, 20.000 KM.

Dodali su kako je, međutim, tokom 2021. godine, ukupna potrošnja po biznis kartici iznosi 43.094.30 KM.

Ovim povodom oglasila se ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, koja je istakla kako je revizorski izvještaj “potvrdio da su sva sredstva utrošena namjenski i u skladu sa zakonom”.

– Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u proteklom periodu, a što jasno potvrđuje i revizorski izvještaj, ostvarilo značajne uštede, u odnosu na ranije godine, na stavkama službenih putovanja te posebno na stavci reprezentacije, gdje je potrošeno znatno manje novca u odnosu na plan i ranije godine (najniža potrošnja od 2013.). Sve transakcije obavljene su transparentno, namjenski, opravdano i u skladu sa zakonom, napisala je na svom Facebook profilu Turković.

Prihvati notifikacije