BiH

Ministarstvo pravde BiH pojasnilo situaciju o (ne)mogućnosti izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza ne može donijeti odluku o izručenju nekadašnjeg Dinamovog izvršnog dopredsjednika Zdravka Mamića Hrvatskoj budući je Sud BiH u nekoliko navrata odbio takvu mogućnost jer Mamić, uz hrvatsko, posjeduje i državljanstvo BiH, izvijestili su u utorak iz ministarstva pravde BiH.

FOTO: EPA/ANTONIO BAT
FOTO: EPA/ANTONIO BAT

Mamić je pravosnažno osuđen na 6,5-godišnju kaznu zatvora za izvlačenje novca iz Dinama, te se protiv njega vodi i drugi sudski postupak. U istom tekstu se navodi kako bi se na taj način umanjila uloga radikalne struje u HDZ-u, ali i riješilo pitanje upravljanja i utjecaja u Dinamu u kojem se dvije struje bore za prevlast. Dodaje se kako je Mamić bio pod zaštitom bivšeg ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koji je također član HDZ-a BiH, i koji se protivio njegovom izručenju, piše Hina.

U objašnjenju ministarstva pravde BiH, poslanom na upit o mogućnosti izručenja, navodi se kako ne postoje zakonski preduslovi da se Zdravko Mamić izruči Republici Hrvatskoj kako bi tamo izdržavao kaznu, što je tražilo hrvatsko pravosuđe.

Pročitajte još

“Ministar pravde Bosne i Hercegovine (Davor Bunoza) ne raspolaže diskrecijskim pravom donijeti rješenje o dopustivosti izručenja ukoliko je Sud Bosne i Hercegovine utvrdio da nisu ispunjene zakonske (ugovorne) pretpostavke za izručenje, pa su, u tom pogledu, navedene tvrdnje o ‘dogovoru dva ministra o izručenju Zdravka Mamića’ pravno neosnovane, te samim tim i netačne”, tvrdi se u odgovoru ministarstva.

U tri navrata dosad Sud BiH je odbacivao zahtjeve Hrvatske da se izruči Mamić.

Izručenje državljana BiH i Hrvatske definisano je odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i Ugovorom o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Razlog za neizručenje je u tome što Zdravko Mamić uz hrvatsko posjeduje i državljanstvo BiH. Da bi se državljanin koji posjeduje dvostruko državljanstvo izručio drugoj državi o tome bi trebao donijeti odluku Sud BiH, piše Hina.

“Ukoliko Sud Bosne i Hercegovine utvrdi da nisu ispunjene zakonske (ugovorne) pretpostavke za izručenje ministar pravde Bosne i Hercegovine donijet će Rješenje kojim se odbija izručenje”, stoji u objašnjenju.

Prihvati notifikacije