Politika

Mijatović upozorio partnere u osmorci: Nema više vremena ni prostora za gubljenje

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, oglasio se na Facebooku gdje istakao da je ova stranka u post izbornom periodu postupila liderski i stavila interese široke koalicije ispred svojih interesa.

FOTO: FACEBOOK/VOJIN MIJATOVIC
FOTO: FACEBOOK/VOJIN MIJATOVIC

-Vodili smo se logikom da je promjena neophodna i da najveći trebaju dati najviše.

Također, smatrali smo da široka koalicija treba djelovati sinhronizivano u formiranju vlasti na svim nivoima pogotovo na nivou države i entiteta.

Mjesecima ćutimo na uslovljavanje, ucjenjivanje, nekoreknost, a svaki put kad smo se malo suprostavili dobijali smo još i kritiku, pa i lične napade na funkcionere SDP BiH.

Interesantno je kako su pojedine članice koalicije smatrale da mi ne komuniciramo sa ljudima iz SDA, pa su poslije svakog sastanka sa nama odlazili na sastanke sa SDA tražeći bolju ponudu za sebe. Često je bilo komično kad uporedimo priče sa ljudima iz SDA i uporedimo šta pričaju nama, a šta njima.

Sporazum o formiranju vlasti na nivou FBiH je potpisan, dostavljeni su i potpisi većine, nema više ni prostora ni vremena za odlaganje i vrijeme je da se dostave imena za sastav Vlade FBiH i dostave rukovodstvu Federacije BiH. Vrijeme je za legitimisanje.

Dosadašnje aktivnosti mogu staviti pod želju da se svaka članica koalicije bolje pozicionira, ali sada je vrijeme da se to sve ostavi iza nas i da pokažemo ozbiljnost prema građanima.

U suprotnom doći će do potpuno novog “miješanja karata” bez dileme.

SDP BiH mora u naredim danima liderski do kraja dovesti ovaj proces do kraja. Ukoliko sve bude shodno potpisanom sporazumu napravili smo svi skupa veliku stvar.

Ukoliko se ovo ne dogodi SDP BiH mora preispitati odnose sa svim partnerima i redefinisati svoju ulogu i na državnom i na entitetkom nivou, kako na nivou države tako i u FBiH i RS i u kantonima.

Važnost formiranja vlasti po vertikali od države do kantona je bio naš priotitet i ne smijemo odustati od toga. Ukoliko to ne uspijemo moraju se redefinisati odnosi pa i krenuti u pregovore sa novim partnerima.

Vremena i prostora više nema, SDP BiH je od početka do danas bio više nego korektan, vrijeme je da svi preuzmu odgovornost, a ako odgovornost izostane, alternative uvijek postoje.

SDP BiH je dobio podršku građana i imamo obavezu da formiramo vlast – napisao je Mijatović na Facebooku.

Prihvati notifikacije