BiH

Meteorolog Krajinović objavio kakvo vrijeme da očekujemo u narednim danima, ali i kakav će biti septembar

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda za N1 je prognozirao vrijeme za predstojeće dane kako u Bosni i Hercegovini, tako i na moru. Kako je najavio, ljetu se bliži kraj i teško da će se sastaviti pet dana bez kiše.

Na moru, ipak sunčano i toplo vrijeme.

Vremenske prilike pogodiju za sušu i požare

Narednih dana, najavio je, u BiH, očekuje se promjenjivo vrijeme uz kišu i nešto niže temperature zadržat će se 10-ak dana.

Sutra stabilniji dan bez padavina, ali ne tako visoke temperature, u Bosni do 28, a u Hercegovini nešto više. “Ovakve vremenske prilike pogoduju zbog požara, a isto i zbog suše. Svi smo dugo čekali padavine, iako nisu obilne kiše, ali došle su dobro u svakom pogledu”, rekao je Krajinović.

Kako stvari stoje, dodaje, nećemo imati više izrazito visoke temperature u narednih 15-ak dana i lagano se primičemo jeseni. Ipak na jugu BiH, ali i na primorju Hrvatske i Crne Gore, dosta lijepo vrijeme se očekuje u narednih nekoliko dana, a temperatura mora još uvijek nije pala. “I dalje je vrijeme idealno za godišnje odmore na moru. U narednih 15 dana ugodno i lijepo vrijeme, ali sve češće se mogu desiti kiše”, najavio je meteorolog. Od sredine iduće sedmice, u BiH će biti stabilnije vrijeme, pa opet nestabilno, nema više dugotrajnih i stabilni vremenskih prilika.

Septembar ugodan na moru

Što se tiče septembra, istaknuo je Krajinović, još je rano govoriti o detaljnim prognozama, ali prema analizama trend toplijih i mjeseci i sa manjim količinama padavina nastavit će se i tokom devetog mjeseca. Po pitanju vodnog režima dosta negativno. Na jugu je vrijeme puno ljepše i stabilnije, tako da i mjesec septembar je, dodaje, dobar za godišnje odmore na obali, i ona kiša koja se desi na moru, neće pokvariti ugođaj. “Biće ugodno i more. Svi koji se planiraju uputi na more, ne trebaju se plašiti”, zaključio je Krajinović.

Prihvati notifikacije