BiH

Majkić izjavila da je ukidanje akciza "najgori zakon u životu" - Zamislite te provalije, podnijet ću amandmane

Dušanka Majkić, delegatkinja SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH, izjavila je kako izmjene Zakona o akcizama moraju biti usvojene i u drugom krugu nakon amandmanske procedure.

FOTO: ARHIV
FOTO: ARHIV

Ona je prijedlog izmjena Zakona o akcizama okarakterisala kao “najlošiji zakon u životu”.

– Sjednica pretpostavljam da će biti do kraja augusta. Potrebno je Komisija da zasjeda i da usvoji amandmane na ovaj najlošiji zakon koji je u životu došao. Koliko je parlamentarcima stalo da prigrabe afirmaciju za sebe, govorim o populizmu, vidi se po tome kako je zakon urađen. Tamo se očekuje da Vijeće ministara vrši zakonodavnu funkciju. U tekstu se kaže da je (ukidanje akciza) na šest mjeseci, pa se kaže da će Vijeće ministara to produžavati. Nemaju oni nadležnost po zakonu. Zamislite te provalije, pošto je pitanje kad će se formirati Parlamentarna skupština u narednom sazivu, rekla je Majkić.

Glasala je, kako kaže, zato što nema mnogo vremena, a inače smatra da je “stravično raditi na brzinu”. Najavila je i podnošenje amandmana na spomenuti zakon.

– Suština je da se uvodi temporalnost tog zakona, vremenski okvir, nakon čega se vraća na stanje kako piše u zakonu, ne nestaje taj član koji je osnovna odrednica. Utvrđuje mu se rok u skladu sa tržišnim uslovima. Samo parlament može uraditi to, kazala je ona.

Prihvati notifikacije