Ostalo

Mahmutović: Ostvarili smo što smo zacrtali, a to je da osvojimo Zlatnu ligu među najboljim reprezentacijama Evrope

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom nad Ukrajinom rezultatom 3:1 završila je nastup u Zlatnoj ligi nacija u sjedećoj odbojci koja se održavala u Sarajevu u protekla tri dana. Zlatni momci bh. sporta tako su odbranili naslov najbolje ekipe u takmičenju koje su osvojili po četvrti put.

FOTO: ASOBIH
FOTO: ASOBIH

Na samom početku utakmice selektor Ifet Mahmutović dao je šansu mlađim igračima koji su mu se odužili dobrom igrom pa je prvi set završen u korist bh. tima rezultatom 25:20. I u drugom setu nastavili smo sa odličnom igrom, pa se u treći set otišlo nakon 25:12 za BiH.

U trećem setu došlo je do pada koncentracija kod naših reprezentativaca, što su iskoristili igrači Ukrajine osvojivši set sa 25:20. Posljednji set utakmice donio je bolju igru bh. reprezentacije, ali se Ukrajinci nisu predavali do samog kraja pa bh. tim nije iskoristio pet set lopti. Ipak, u posljednjem napadu nakon bloka Alibašića utakmica je završena.

Ovaj turnir poslužio je reprezentacijama kao priprema za Paraolimpijske Igre koje se održavaju ove godine u Parizu, a bh. tim je u pet utakmica izgubio samo jedan set.

-Ostvarili smo ono što smo zacrtali, a to je da osvojimo Zlatnu ligu među najboljim reprezentacijama Evrope. Pružili smo priliku mladima i možemo reći da imamo dobar tim za Paraolimpijadu. Izgubljeni set je mala nervoza i strah od odgovornosti, ali to je samo znak da moraju igrati još više utakmica i naravno očekivati od njih rezultate. Ono što sam i ranije isticao je da se malo osjeti umor od evropskih i domaćih takmičenja, ali da je 12 igrača koji su odabrani za Paraolimpijadu opravdalo očekivanja – kazao je selektor Mahmutović.

Najbolji tim turnira čine najbolji smečer Edvin Zdionica, najbolji primač Mirko Tadić Zečević, najbolji bloker Marcian Polak iz Poljske, te četiri igrača iz bh. tima, a to su najbolji tehničar Adnan Manko, najbolji libero Ismet Godinjak, najbolji server Ermin Jusufović i MVP turnira Mirzet Duran.

Drugo mjesto pripalo je ekipi Njemačke, dok je treće mjesto zauzela reprezentacija Hrvatske. U konačnom poretku četvrto mjesto pripalo je Poljskoj, peti su bili Ukrajinci, a šesto mjesto zauzela je reprezentacija Srbije.