Politika

Magazinović razgovarao sa Vuksanović Stanković: "BiH i Crna Gora branik odbrane evropskih vrijednosti"

Vuksanović Stanković je istakla da negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca mora biti procesuirano od strane pravosuđa.

FOTO: FB / SASA MAGAZINOVIC
FOTO: FB / SASA MAGAZINOVIC

Šef kluba poslanika SDP BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović primio je u posjetu članicu parlamenta iz redova Socijaldemokratske partije Crne Gore i kandidatkinju za predsjednicu Crne Gore Draginju Vuksanović Stanković.

Tokom sastanka zvaničnici su razgovarali o dosadašnjoj uspješnoj parlamentarnoj saradnji i međusobnoj podršci u međunarodnim institucijama. Magazinović je posebno istakao zadovoljstvo da je i Crna Gora nakon Bosne i Hercegovine krenula u aktivnosti na legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe i to upravo zahvaljujući Adnanu Strikoviću i Draginji Vuksanović Stanković koji su predlagači Zakona o legalizaciji ulja kanabisa u medicinske svrhe.

Pročitajte još

Tokom razgovora Magazinović i Vuksanović Stanković su značajnu pažnju posvetili političkoj situaciji u regiji govoreći o potrebi saradnje na borbi da se zaustavi povratak umivenih radikalnih politika iz ratnih devedesetih. Sagovornici smatraju da su principi međusobnog poštovanja, jednakosti, pravde i solidarnosti danas u regiji potrebniji nego ikada.

Magazinović je istakao da u vremenima kada u politici nedostaje veći broj onih koji pokazuju hrabrost, neustrašivost i odgovornost u odbrani civilizacijskih vrijednosti na Balkanu, Draginja Vuksanović Stanković predstavlja svijetao primjer, ne samo osobe koja to čini nego koja i nadahnjuje i motiviše druge da izbrišu svoje strahove i budu dio progresivnih procesa.

Draginja Vuksanović Stanković je istakla da su evropske vrijednosti i principi u našoj regiji dovedeni u pitanje i da su danas Bosna i Hercegovina i Crna Gora branik odbrane tih vrijednosti. Istakla je da negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca mora biti procesuirano od strane pravosuđa.

Također, na sastanku je potvrđeno obostrano zadovoljstvo odnosima između dvije države, koje, kako je istaknuto, nemaju otvorenih pitanja. Zvaničnici su istaknuli i značaj daljeg jačanja prijateljskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Posjeta dobrih ljudi uvijek nadahnjuje. U vremenu kada u politici nedostaje veći broj onih koji pokazuju hrabrost,…

Posted by Sasa Magazinovic on Monday, March 13, 2023

Prihvati notifikacije