Svijet

Macrona u Francuskoj kritiziraju zbog susreta sa saudijskim princem

Francuski zeleni političar Yannick Jadot oštro je kritizirao odluku predsjednika Emmanuela Macrona da u Elizejskoj palači priredi večeru saudijskom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu. "Je li raskomadano tijelo novinara (Jamala) Khashoggija na meniju Macrona i MBS-a?" napisao je na Twitteru Jadot, kandidat u prvom krugu predsjedničkih izbora ranije ove godine.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

“Na dnevnom redu su nafta i oružje”

Na dnevnom redu su nafta i oružje, posve suprotno klimatskom haosu, miru i ljudskim pravima o kojima bi trebali razgovarati, dodao je član Evropskog parlamenta.

Domaćin nije objavio nikakve pojedinosti večere na kojoj bi se u četvrtak navečer trebali sastati Macron i stvarni vladar Saudijske Arabije, poznat kao MBS. Zaljevska kraljevina je saopćila da će razgovarati o bilateralnim odnosima i pitanjima od međusobnog interesa.

Macrona kritizirali i ljevičari

Sastanak su također kritizirali ljevičarski političari u Francuskoj i Amnesty International.

Bin Salman je na prvoj evropskoj turneji od ubistva Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. Američke obavještajne službe kažu da je naredbu za ubistvo dao izravno MBS, koji uporno odbacuje odgovornost.

Prihvati notifikacije