Fudbal

LEGENDA NJEMAČKOG FUDBALA Nagelsmannov potez me jako iznenadio

Njemačka i Škotska u petak u 21 sat na Allianz Areni igraju prvu utakmicu Evropskog prvenstva.

Lothar Matthaus
FOTO: EPA

Selektor domaćina turnira Julian Nagelsmann objavio je konačan spisak reprezentativaca i na njemu su se našla tri golmana: Manuel Neuer (38) iz Bayerna, Marc-Andre Ter Stegen (32) iz Barcelone i Oliver Baumann (34) iz Hoffenheima.

Nagelsmann je na preliminarnom popisu imao i četvrtog golmana, Alexandera Nübela (27) iz Stuttgarta, no on neće biti jedan od članova Njemačke na Euru.

Pročitajte još

Legendarni njemački fudbaler Lothar Matthäus, koji je s Bayernom u 80-ima i 90-ima osvojio 15 trofeja te s Njemačkom bio evropski prvak 1980. i svjetski prvak 1990., ne slaže se s izbacivanjem Nübela.

Nagelsmann je sredinom maja poručio da će voditi četiri golmana, no predomislio se uoči početka turnira. “Ne razumijem ovu odluku, jako sam se iznenadio. Žao mi je Nübela jer je imao izvanrednu sezonu”, rekao je Matthäus, prenosi Bild.

“Prvo, bilo bi logično povesti Nübela, Stuttgart je imao velike koristi od njegovih nastupa. Drugo, kao 27-godišnjak on je jedini mlađi golman koji će biti potreban u budućnosti, zato bih ga obavezno poveo sa sobom”, dodao je Matthäus.

Neuer i Ter Stegen godinama su jedni od najboljih golmana na svijetu te su uvijek u reprezentativnom kadru. Dvojba je, stoga, mogla biti samo između Baumanna i Nübela.