Svijet

Lagala da su je migranti silovali, udarala se čekićem po glavi. Sad ide u zatvor

Sud u engleskom gadu Prestonu je osudio 22-godišnju Eleanor Williams na osam i pol godina zatvora jer je lažno optužila grupu Azijata za silovanje i trgovinu ljudima.

FOTO: FACEBOOK
FOTO: FACEBOOK

Williams je na društvenim mrežama objavila fotografije ozljeda, tvrdeći da su posljedica fizičkog napada, što je izazvalo prosvjede u njenom rodnom gradu Barrowu.

Tokom suđenja se otkrilo kako si je djevojka sama nanijela rane čekićem. Tokom dvodnevnog saslušanja rečeno je kako su trojica muškaraca, koje je Williams lažno optužila, pokušala oduzeti sebi život nakon što su pretrpjeli “pakao na zemlji”, piše BBC.

“Optužbe su stvorile pojačanu napetost u gradu”

Sudija Robert Altham rekao je da je Williams imala poteškoće još od djetinjstva i povijest samoozljeđivanja. Međutim, naglasio je da su njezine tvrdnje bile krajnje ozbiljne i da je zabrinjavajuće što nije bilo “nikakvih značajnih znakova kajanja” i “nikakvog objašnjenja zašto bi optužena počinila ta kaznena djela”.

“Otišla je iznimno daleko kako bi stvorila lažne optužbe, uključujući i nanošenje značajne ozljede”, dodao je sudac. Lažne optužbe su rezultirale stvaranjem “stanja pojačane napetosti” u Barrowu, a policija je navedene turbulencije opisala kao nešto što desetljećima nije viđeno u gradu.

Policajcima su bile upućivane prijetnje na društvenim mrežama, a organizirani su i prosvjedi ispred policijske postaje. Na prosvjedima se pojavio i Tommy Robinson, osnivač Engleske odbrambene lige, krajnje desne organizacije.

“Shrvana sam nevoljama koje je izazvala moja objava”

“Policija je bila pod pritiskom onih koji su vjerovali da su sudjelovali u zataškavanju s jedne strane i onih koji su se osjećali nesigurno u rukama osvetnika s druge”, objasnio je sudac Altham.

Prije nego što je sudac Altham započeo izricanje kazne, obrana je pročitala pismo okrivljene u kojem je ona istaknula da zna kako je “pogriješila” i da joj je “žao”, ali ne prihvaća krivnju. Williams u pismu tvrdi da je “shrvana nevoljama koje je izazvala” njezina objava na Facebooku.

“Da sam znala kakve će posljedice imati status, nikada ga ne bih napisala”, navodi okrivljena. Ipak, brani se kako “ništa što se dogodilo u zajednici nisu potaknule ona i njena porodica jer ni oni nisu željeli Tommyja Robinsona u gradu”.

Prihvati notifikacije