Retrovizor

Kurt Cobain danas bi napunio 56 godina

FOTO: FACEBOOK/27._CLUB
FOTO: FACEBOOK/27._CLUB

Kurt Donald Cobain danas bi napunio 56 godina.

Ovaj američki muzičar, rođen je 20. februara 1967 godine u Seattleu i najpoznatiji je kao kao pjevač i gitarist grunge sastava Nirvana.

Osnovao je Nirvanu 1985. godine s prijateljem Krisom Novoselićem u njihovom rodnom gradu Aberdeenu. Sastav je postao dio takozvane Seattle rock scene, izdavši svoj prvi album “Bleach” za nezavisnu diskografsku kuću Sub Pop 1989.

Nakon potpisivanja za veliku diskografsku kuću DGC Records, sastav se probio na mainstream scenu izlaskom hita “Smells Like Teen Spirit” sa svog drugog albuma “Nevermind” iz 1991. Nirvana je postala vodeći sastav Generacije X, a Cobain slavljen kao predvonik iste.

Cobainu je takva pažnja bila neugodna ili frustrirajuća. On je vjerovao kako se njegova poruka i umjetnička vizija krivo tumače u javnosti, zbog toga što su glavne teme u medijima bile o njegovom privatnom životu. Izazvao je Nirvaninu publiku svojim posljednjim studijskim albumom In Utero (1993).

Zadnjih godina svoga života, Cobain se borio se s ovisnošću o heroinu, bolestima i depresijom, njegovom slavom i slikom u javnosti, kao i s pritiskom medija na njega i njegovu ženu Courtney Love. 5. aprila 1994. Kurt Cobain je pronađen mrtav u svojoj kući u Seattleu. Prema službenom policijskom izvješću smrt je opisina ovako: “Samoubistvo sa samozadanom ranom od sačmarice u glavu.”

Okolnosti njegove smrti su postale predmet fascinacije i rasprave. Od njihovog početka, s Cobainom kao tekstopiscem, Nirvana je samo SAD-u prodala više od 25 milijuna albuma i više od 50 miliona u svijetu.

Ugledni muzički časopis “Rolling Stone” uvrstio je Nirvanu na 27. mjesto navećih muzičkih umjetnika svih vremena, dok je Kurt Cobain proglašen za 12. najboljeg gitaristu svih vremena.

Prihvati notifikacije