Politika

Kurt Bassuener: Ako "Srpski svet" ne može postojati bez BiH na meniju, možemo je skinuti s menija

U Komitetu za vanjske poslove britanskog parlamenta vodi se rasprava u vezi sa Zapadnim Balkanom.

FOTO: KURT BASSUENER/TWITTER
FOTO: KURT BASSUENER/TWITTER

Istakli su da Srbija više nije samo regionalni problem već evropski, referirajući se na njihove odnose sa Rusijom i kako to utječe na zemlje Zapadnog Balkana, od Kosova do BiH.

Na pitanje kako spriječiti Srbiju da BiH vidi kao plijen uz Crnu Goru i Kosovo, eksperti za Zapadni Balkan su istakli da su napravili niz grešaka u posljednjih 17 godina ali da postoji način da se te stvari isprave i da Velika Britanija ima mehanizam da to uradi.

– Srbija nije promijenila stratešku orijentaciju. Srbija se nije promijenila. Smanjenje ruskog utjecaja će se smanjiti zbog onoga što se dešava u Ukrajini, ali su oni u stanju da pokvare stvari sami od sebe bez Rusije.

Dodik se uglavnom oslanja na Putina, dok Vučić tu žonglira. Ako “Srpski svet” ne može postojati bez BiH na meniju, mi možemo skinuti BiH sa menija – kazao je viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije, Kurt Bassuener.

Dodaje da “lokalni akteri iskorištavaju našu slabost”.

– Sada se sve čini mogućim na način na koji se nije činilo prije 17 godina zbog našeg stava. Lokalni akteri iskorištavaju našu slabost.

Imamo sva sredstva koja ne koristimo. Kada govorim o BiH, imamo NATO snage koje daju sigurnosnu garanciju koju ne provodimo u djelo.

Imamo OHR koji je ključno sredstvo. Mi smo dominantni ekonomski akter i imamo najbolji narativ – istakao je Bassuenere.

Za kraj obraćanja naveo je i najveće razočarenje koje su građani doživjeli 2004. godine.

– Najveće razočarenje za građane je ono što smo napravili 2004. kada je došlo do proširenja EU što nismo nastavili s tim pravcom.

Bavili smo se liderima vjerujući da će ih narod slijediti. Rusiji i Srbiji ne treba rat, treba im samo nered i nezadovoljstvo i politička moć – zaključio je Bassuener, prenosi N1.

Prihvati notifikacije