BiH

Kurban-bajram je 9. jula, evo u koliko sati i šta su običaji bosanskih muslimana

Prema Takvimu Islamske zajednice u BiH prvi dan Kurban-bajrama je u subotu 9. jula 2022. godine. Bajram-namaz je u 05:50 sati.

FOTO: FEHIM DEMIR /EPA
FOTO: FEHIM DEMIR /EPA

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu predvoditi reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Dani Kurban ili Hadži-bajrama su veliki mubarek dani. Njihovu važnost određuje klanje kurbana, što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, te dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, kao i dani hadža, odnosno boravka muslimana u Mekki i Medini.

U džematu Rabrani u Neumu, prema rasporedu Muftijstva mostarskog, redovno se obavlja džuma namaz, kojeg predvodi Amer-ef. Beća, dugogodišnji stolački imam.

– Također obavještavamo vjernike da će se predstojeći bajram namaz klanjati u ovom džematu. Napominjemo da je završetkom izgradnje magistralne ceste Neum – Stolac olakšan pristup džematu Rabrani u Neumu”, kaže se u obavještenju Muftijstva mostarskog.

Selo Rabrani, na području Hrasna, udaljeno je 30 kilometara od obale i nalazi se na putu iz Neuma prema Stocu.

Sva četiri dana, koliko traje Kurban-bajram, zabranjeno je muslimanima postiti. Ove godine bajram pada na 9. juli.

Po povratku iz džamije s bajram-namaza kolju se kurbani i poslije toga se kurbansko meso dijeli rodbini, komšijama i prijateljima, siromašnim i dr. Kurbane dijele najviše djeca i običaj je da oni kojima se udijeli kurban daruju djecu i daju im bajramluk u novcu. Valja posebno naglasiti da se pod pojmom “komšija”, kojima se, pored ostalih, dijeli i daje kurban, podrazumijevaju i komšije drugih vjeroispovjesti. Od kurbanskog mesa sprema se ručak kojem prisustvuju članovi uže porodice.

U tradiciji bosanskih muslimana ovaj praznik zauzima posebno mjesto. Od jutarnjih sati muški članovi porodica odlaze na sabah-namaz, a nakon toga klanjaju bajram-namaz, dolaze kući, čestitaju i obavljaju bajramske dužnosti.

Kad se ide na bajram-namaz običaj je da se u džamiju ode jednim a vrati drugim putem. U toku klanjanja bajram-namaza u džamiji se uče tekbiri.

Na dan oba Bajrama preporučene su izvjesne stvari, a koje doprinose obilježavanju posebnosti ovih dana kao praznika. Lijepo je: prije odlaska na bajram-namaz okupati se; jesti prije Ramazanskog bajram-namaza (neparan broj hurmi, ili nešto drugo ako hurmi nemamo), a na Kurban-bajram jesti tek poslije namaza (i lijepo je da to bude kurbansko meso), učiti tekbire na putu do džamije i u njoj, čestitanje, oblačenje najljepše odjeće, mirisanje i ukrašavanje…

Nekada je za Bajram bila rasprostranjena i praksa da se sašije novo odijelo na koje se mjesecima nestrpljivo čekalo.

Najčešći bajramski ručak u Bosni i Hercegovini počinje supom ili čorbom, nakon čega slijedi varivo, poput dolmi, bosanskog lonca, na trpezi su inče tradicionalna jela. Slijedi pečeno meso s povrćem, pa pita… Slatko je bitan element bajramske trpeze, a najčešće su to baklava, ružice, tufahije i halva.

Ovaj praznik predstavlja i posebnu radost za djecu. bajram banka ili bajramluk je nešto što se čeka i čemu se raduje.Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze mezarja.

Prihvati notifikacije